Агатово

Рейтинг:
0 / оценки
Село Агатово се намира в най-южната част на Деветашкото плато, в близост до язовир Александър Стамболийски на около 10 км западно от него. Селото се намира на 20 км. от гр. Севлиево, на 49 км. от Габрово, на 65 км. от гр. Велико Търново и на 15 км. северно от магистралата София – Варна. Разстоянието до Варна е 289 км., а до София - 175 км. 
Агатово е сред най-древните села в района на Деветашкото плато. Името му е с гръцко-римски произход, идва от името на древното селище – Агата Пара. 
Селото има пътни връзки на юг през село Малки Вършец с общинския център Севлиево и областния център Габрово, а на изток през селата Крамолин и Сухиндол – с град Павликени.
  • Регион Северен Централен планов регион на България;
  • Област област Габрово;
  • Община община Севлиево;
  • Геогр. ширина 43.1329994;
  • Геогр. дължина 25.0000000;
  • Надморска височина 388м.;
  • Площ землище 36.488km2;
  • Пощенски код 5431;
  • Телефонен код 067309;
На 300 – 400 м южно от село Агатово се намира язовир Агатово, захранван от протичащия от север към юг през центъра на селото приток на река Мъгъра, която се влива в язовир „Александър Стамболийски“.
Местното читалище „Образование“ е действащо, регистрирано под номер 1830 в Министерство на културата на България. То е създадено през 1900 г., а съвременната сграда е построена през 1933 г. Има кинозала и библиотека с 9975 тома, фолклорна певческа група, участваща във  различни фестивали и мероприятия.
Църквата „Свети Димитър“ в с. Агатово е построена през 1856 г. неизвестно от кой, а камбанарията до нея – през 1930 – 1933 г. Камбаната тежи 700 кг. 
На територията на селото има два магазина за хранителни стоки, здравна служба, където всеки ден дежури лекар от гр. Севлиево. Учениците се извозват до съседното село с училищен автобус. Три пъти на ден минава обществен транспорт по направлението Севлиево - Павликени и обратно.
Районът е карстов, част от Деветашкото плато, и изключително богат на понори /наричани тук върпини/ и неизследвани пещери сред нивите. Местността е картирана и има възможности за спортно ориентиране.

Наблизо е мстността Белото Камъне е просторна поляна край гората на 7 км северно от селото. Достига се по полски път през нивите. Изградена е чешма с питейна вода и езерце с водни лилии, навес, пейки и маси за почивка и похапване, тоалетна.

На 12 км. от селото е разположена Деветашката пещера, която е една от най-големите пещери в България и е защитен обект. В нея има останки от неолита, а в миналото е била засекретен военен обект. Достъпът до пещерата става по удобна пътека.


Интересено:

Стилизирана форма на бронзово еленче в логото на сдружение „Деветашко плато” е  една прекрасна малка статуетка, намерена в нивите край село Агатово.Датирана е от 7 век пр.н.е. – една от най-старите находки от тракийската култура, впечатляваща с елегантната си форма и фината си изработка. Заедно с железен тракийски меч от 5-4 век пр.н.е. с уникална форма и украса, и сребърна торква, които са изложени в НАИМ, тези находки дават исторически доказателства за наличието на човешки живот и цивилизация по Деветашкото плато от древни времена.