Копривщица

Рейтинг:
5 / 1 оценки

Град Копривщица се намира в Западна България. В близост са градовте : Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. През града тече река Тополница. Градът е разположен в планински район в централната част на Същинска Средна Гора. Градът има изразен континентален планински климат. Зимата е студена, лятото е прохладно и свежо. Преобладават кафяви горски почви. В град Копривщица има много запазена история, много къщи-музеи и други забележителности. Преобладават буковите гори и иглолистната растителност (бял бор и цмърч). В планината има диви ягоди, малини, коприва, киселец и др. От по-големите животни се срещат глиган, елен, лисици, вълк и др.

  • Население 2135;
  • Област Софийска;
  • Община Копривщица;
  • Надморска височина 1060 м;
  • Площ 139,165 km²;
  • Пощенски код 2077;
  • Телефонен код 07184;

Туристически забележителности в Копривщица

Копривщица – малък град разположен в Същинска Средна гора по поречието на р. Тополница, е забележителен и уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.

Според някои изследователи името на града идва от коприва.

Има няколко легенди за създаването на град Копривщица - предание за Жупата, Болярката от Рила, град,създаден от бежанци, легенда за Сополивите камъни.

Историята на града е богата. Може да се подели на няколко етапа : под османска власт, българско възраждане, след освобождението.

В град Копривщица през 1822 г. е отворено първото обществено, народно училище. Найден Геров пък открива в града първото класно училище. 

В града може да се разгледат 6 къщи-музеи:

- Къща-музей на търговеца петко Лютов
- Къща-музей на революционера Георги Бенковски - български революционер, ръководител на Априлското въстание през 1876г. Загива в Тетевенския Балкан.
- Къща-музей Ослекова къща - ова е възрожденска къща в Копривщица. Строена е за търговеца и производител на абаджийска стока, абаджията Ненчо Ослеков.
- Къща-музей на революционера Тодор Каблешков - виден български революционер, участник в Априлското въстание. Тодор Каблешков обявява въстанието.
- Къща-музей на поета Димчо Дебелянов - български автор на лирични и сатирични стихотворения.
- Къща-музей на писателя Любен Каравелов - български поет, писател, журналист, национален герой, борец за освобождението на България от Османска власт.

Тодор Каблешков и  Георги Бенковски са организатори и участници в Априлското въстание, избухнало в Копривщица на 20 април 1876г. То дава гласност на усилията и желанието на българският народ да възвърне свободата си след 5 века турско подтисничество.

В периода от 1793 до 1810 г. Копривщица е опожарявана три пъти. След третия палеж селището е почти изцяло унищожено и тогава започва изграждането на днешна Копривщица. Новото селище постепенно нараства, местното население от търговци и занаятчии се замогва и благоустроява града.

Копривщица винаги е будила интерес със своето историческо минало, свързано с икономическия и културния възход на българския народ през епохата на Възраждането (XVIII – XIX в.).

Архитектурата на Копривщица е свързана с цялостното историческо развитие на българската възрожденска архитектура, запазена и до днес. В първите етапи на своето изграждане тя е близка по характер на архитектурата в селища като Жеравна, Трявна, Самоков, Етрополе, Тетевен и др.

Архитектурни и исторически забележителности са : катедралната църква "Успение на Св. Богородица" , съграден през 1817г. на мястото на стар храм. Забележителна е с дърворезбата по владишкия трон и амвона и с автентичните икони. Църквата "СВ.Николай" е строена през 1842-1843г. Храмът впечатлява със стенописните изображения на библейски сюжети. Костницата с останките на загиналите в Априлското въстание. Каменният мост "Първата пушка", на който е произведен първият изстрел от Априлското въстание. Занаятчийската чаршия. 

В град Копривщица има много запазени домове от епохата : Старирадева къща, Маркова къща, Доганова къща, Чалъкова къща, Млъчкова къща.

От природните забележителности по-интересни са : връх Голям Богдан (най-високият в Средна Гора), връх Свети Илия, Сополивите камъни-защитени морени, "Кривата бука"-защитено дърво.

В града освен старите къщи и прекрасната природа, туристите могат да разгледат и над четиридесет чешми, строени през различни периоди от историята на Копривщица. Характерна украса за копривщенската чешма са розети от шестоъгълни звезди, шнурови ленти, изображения на водни животни, цветя и др. Едни от най-старите чешми са Беневската и Чалъковата.

Датите 1 и 2 май са важни за жителите на град Копривщица защото тогава се чества Априлското въстание.

Много български филми са снимани в града. Някои от по-известните са : "Под игото", "Шибил", "Записки по български въстания", "Дякона Левски".