Банкя

Рейтинг:
0 / оценки
Град Банкя се намира в подножието на Люлин планина и е на около 15км. западно от гр. София. Банкя е свързана със столицата ни по два пътя, през Филиповци и през Милево ханче. Градът е част от железопътната мрежа и е между 600 и 800 м. надморско равнище. умереноконтинентален климат, лек планински бриз богат на отрицателни йони и фитонциди, както и многото лековити минерални извори – това са природни дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, и в същото време екологичен резерват на София. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално-курортна база с високо квалифициран медицински персонал, стотиците излекувани от сърдечно-съдови и инсултни заболявания представляват най-добрата визия на града. Град Банкя е съставен от централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман. Водата на Банкя извира от около 850 m дълбочина. Тя е слабоминерализирана, хомотермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. Температурата ѝ е 36,5 °C. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна. Шест са лечебните заведения, в които се възстановяват хора, прекарали инсулти, със сърдечно-съдови и неврологични заболявания.
  • Област София;
  • Община Столична;
  • Землище 33,002 km²;
  • Население 11 667;
  • Надм. височина 695±1 m;
  • Пощ. код 1320;
  • Тел. код 02;
  • МПС код С, СА, СВ;
Първите заселници на територията на Банкя са траките от преди 2500 г. Открити са останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от 4 – 5 век от новата ера при археологически разкопки. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от 15 век. По време на турското робство по наследство Рашид бей получава правото да владее тези земите и в чифлика му работят местните селяни-изполичари. В средата на чифлика има калище с бликаща лековита минерална вода. Само веднъж в годината на празниците Горешляци, когато се считало, че водата е най-лековита, селяните имали право да се потопят в калището. От цялата околия с коне и волски каруци населението се е стичало в Банкя за тези празници.

След Освобождението, което заварило Банкя със седемнайсет семейства, селяните изкупили земята на бея. Първият, който закупил земя в Банкя и построил хотел, а до него малка вила, бил майор Коста Паница. 

Опълченецът Рашко Нешев получил правото да експлоатира минералните води в Банкя. Той разширил старата бейска баня. Изградил примитивни басейни и направил мъжко и женско отделение. Скоро се разнесла славата на минералната вода на Банкя. Доходът от банята на Рашко Нешев бил толкова голям, че когато предавал дневния приход в банката, той не броил гологаните, а ги мерел с кантар на тегло.