Чавдар (Област София)

Рейтинг:
5 / 1 оценки

Чавдар е село в Западна България. То е център и единствено населено място в Община Чавдар, Софийска област.

Село Чавдар се намира в планински район. В близост до селото е река Тополица.

Община Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, на около 70 километра от столицата София. В съседство е с градовете Златица и Пирдоп. Състои се само от едно населено място – с. Чавдар. Това е осмата най-малка община в Република България.

До 1899 година селото се казва Коланларе, след което е преименувано на Радославово. От 5 януари 1946 година носи името Чавдар.

  • Площ 70,797 km²;
  • Население 1253 души;
  • Надм. височина 570±1 m;
  • Пощ. код 2084;
  • Тел. код 07189;
  • МПС код СО;
  • Община Чавдар;
  • Област София;
Още в праисторията тези места са заселени от хората. Те разполагат къщите си в близост до река Тополница, откъдето черпели необходимата им за битови нужди вода.В селищната могила край р. Тополница е открито многослойното раннонеолитно селище Чавдар изохронно на Караново I и II – 6200 г. пр. Хр. с каменни оръдия на труда и уникална рисуваната керамика. То и подобното в Кремиковци определят „Ранно неолитната култура Кремиковци–Чавдар“ – най-ранната неолитна култура в Софийското поле и в Подбалканската котловина изиграла съществена роля в изграждане на праисторическата периодизация. По време на разкопки е открит и меч от селото от IV век пр. Хр., Намерени са и множество глинени съдове и монети от по-късни епохи. Находките се съхраняват в Археологическия институт с музей при БАН в София и в историческия музей в гр. Пирдоп.

До хижа "Чавдар" може да се стигне и по почвен път, който може да се мине с велосипед. Освен от Буново, може да се тръгне и от Етрополе както и от с.Стъргел. Хижата е пункт от европейския маршрут „Е-3“. От нея започва пътека, която се изминава за около 4 часа, а крайната точка е вр. Мургана.

Всяка година се провежда и събор на вр. Св. Петка. Това е местност, която се нария така в чест на покровителката на селото - Св. Петка. Височината е 650 m, а гледката е поразителна. От там се вижда цялата  Златишко-Пирдопска котловина и река Тополица. На върхът преди 120г. е поставен камъкът, с който е била почитана Св. Петка. Параклисът е построен през 2008г. На върхът има също място за отдих с барбекю, чешма. Параклисът работи всеки ден и там може да се извършват годежи, кръщането и др. Също така там е изградена и Еко-пътека.

Друго ежегодно провеждано събитие е честването на Гергьовден на 6 май. То се извършва на място,където е разположено манастирчето Св. Георги. На него, както и на Св. Петка, по традиция се прави курбан от жертвени агнета.

И за двете места полагат грижи малки и големи.

В началото на 2000г. започва възстановяването на общината с изграждане на нови и модерни обществени сгради и съоръжения. Например: Читалището е напълно обновено и снабдено с нови помагала и зали. В изградения централен парк "Чавдарци" се празнуват Националните и общински празници, посрещат се туристи от Япония.