Археологически парк "Тополница" - Чавдар

Рейтинг:
0 / оценки

Не ви трябва машина на времето, за да се върнете в каменната ера и да се почувствате като семейство Флинтстоун.

Арехеологическият парк "Тополница" се намира в територията на село Чавдар, местност "Св. Петка". Паркът съществува официално като туристическа дестинация от 27.10.2012г. В парка са изградени жилищни сгради по модел на намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Също така са представени работилници за различни каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожа. На това място се смята, че е съществувала една от най-старите култури в Югоизточна Европа. Изградена е голяма експозиционна зала, където е представена историята за откритите седем културни пласта в селищната могила. Ако се интересувате от древните цивилизации и обичате да посещавате подобни дестинации, можете да пренощувате в някое от неолитните жилища и наистина де се слеете с автентичната атмосфера. Къщите са четири на брой, всяка разполага с легло, камина, маса, столове, реплики на неолитни чаши и чинии.

ЗА ЧАВДАР

Село Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Разположено е на 3 км. южно от Главен път 1-6 (София - Бургас), осигуряващ пряк достъп до столицата и други региони. Община Чавдар е една от най-малките общини в България. Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд.

Името си Коланларе селото носи до 1899 г., когато при управлението на кабинета на Либералната партия населението му приема то да се казва Радославово, на името на водача на партията - д-р Васил Радославов, който през годините заема различни политически постове, включително и този на министър-председател. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : "Ако има рай на Земята - това е България, ако има рай в България - той се намира тук". Селото е възпято и в народната "Песен - прослава за с. Радославово - Пирдопско". На 05.02.1946 г. Радославово е преименувано на Чавдар, което име носи и до днес. С указ на президента № 250 от 15.08.1991 г. село Чавдар става самостоятелна община.

Какво още можете да правите на хълма Света Петка

- да запалите свещ в красивия храм на върха на хълма Света Петка и да се насладите на панорамна гледка отвисоко към Чавдар (особено красиво е по залез)

- да изпечете агне в пещта или да хапнете в заслона - ползват се свободно

- да хапнете в ресторанта, ако не ви се готви

- да посетите детския кът със сензорна градина, две стени за катерене и въжена градина

Непременно се разходете и из самото село Чавдар, което прилича повече на австрийско, отколкото на българско.

Полезна информация: Чавдар се намира на 70 км от София, на 120 от Пловдив. Работно време на археологическия парк: 10-18 часа, без почивен ден. Вход: 2 лв., семеен билет 3 лв., ученици и пенсионери 1 лв. В три от къщичките може да се нощува - всяка е за 4 души (10 лв./човек, нужна е предварителна заявка). Спи се на нарове, условията са първобитни, но има чисто спално бельо. Тел.: 07189/ 2448.

Едно прекрасно място за отмора, забавление и докосване до природата.

Много приятно място. Всичко е добре организирано, пътя до там е прекрасен. Детската площадка е рай за малчуганите, а цените са нормални. Има обособен паркинг. Ако имам някаква забележка, тя е за обслужването в заведението - изключително бавни и неорганизирани са. Да се надяваме, че този проблем ще бъде отстранен. Определено препоръчвам да се посети.

Селото не е селско, мястото е чудесно, идеята за експозиция на неолитни жилища я приветствам, но изпълнението е пълна бутафория. Излиза че през неолита най-често използваните материали са били тел, пирони, битумна мушама, тухли четворки и т.н. Явно са разполагали с триони и бичкии, защото всички дървета са отрязани с нещо подобно. Мисля, че трябва поне мъъничко старание, за да има поне-мъъничка достоверност и автентичност. Така остава горчивината, че си отишъл за бирата и кебапчетата.