Девин

Рейтинг:
0 / оценки
Девин е град в Южна България, административен център на община Девин. Той се намира в област Смолян, в близост до Пампорово и Чепеларе. Градът е 3-ти по население в областта след Смолян и Златоград.

Град Девин се намира в Западните Родопи, в Девинската планина. Разстоянието по въздух до границата с Република Гърция е около 20 км. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековни борови и смърчови гори, пътуването през които е било сравнително трудно допреди прокарването на пътя през средата на 20 век.
  • Площ 134,83 km²;
  • Население 7060 ;
  • Над.височина 715±1 m;
  • Пощ.код 4800;
  • Тел.код 03041;
  • МПС код СМ ;
  • Община Девин;
  • Област Смолян;
Историята на Девин започва много отдавна. Тази част на планината е била обитавана от тракийското племе дии и в различни периоди е попадало под властта на различни държави и империи. От Одриското царство, през древна Македония, Римската империя, Византия, Първото българско царство, Латинската империя, Никейската империя, Второто българско царство, феодалните владения на Алексий Слав, Османската империя, та до днешна България. Всички те са допринесли малко или много за културното наследство на Девин.

В миналото градът е бил известен под името Диове, Дивен, Девлен, Девен, Дьовлен. Марин Дринов предполага, че това име е асоциирано с бесите, които древногръцкият историк Тукидид назовава „Дьове“ – мечоносци. В. Добруски пък предполага, че това става по линия на Диос махайраофорон – Диове, мечоносци или диите. Други историци твърдят, че името на града произлиза от реката и е с тракийски корен, чиято етимология остава неясна. В началото на 20 век името му е сменено на турското Селиме. През 1926 година пък получава българското име Здравец, но и то не се налага, което довежда до въвеждане на името Девин през 1934 година. 

"Девин“ АД е българска фирма в Девин, производител на бутилирана вода. 

Природни забележителности:

Еко кът „Струилица“ – по поречието на река Девинска
Скален феномен „Слона“. Разположен на пътя Девин – Настан, Грохотно, Тешел, Доспат до ВЕЦ-Девин
Червен камък. Разположен в североизточния склон на града