Бургас

Рейтинг:
0 / оценки
Бурга̀с е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие, а със своето землище от 253,644 km², той е вторият град по площ в България (след София). Бургас е най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България. Градът е административно средище на едноименната община и област, както и седалище на регионални и национални институции.

До Бургас се намират:

    най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България;
    международното и второто по натовареност българско летище;
    най-голямото българско пристанище;
    единственото нефтено пристанище в страната.

В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана.

Климатът в Бургас и региона се характеризира като влажен субтропичен с морско и континентално влияние.

Средната температура на въздуха през лятото достига 22,7 °С през месец юли, като максимални дневни температури над 20 °C се срещат и до ноември. Средният месечен брой слънчеви часове достига 328,6 през юли. През зимите континенталното влияние е видно, но те остават доста по-меки в сравнение с вътрешността на страната и са доста оскъдни откъм сняг. Средната температура на въздуха през зимата пада до 2,1 °С през януари. Средната годишна температура на въздуха е 12,3 °C.
  • Площ 203 962;
  • Население 253,644 km²;
  • Надморска височина 30 m;
  • Пощ.код 8000/8034;
  • Тел.код 056;
  • Мпс код А;
  • Община Бургас;
  • Област Бургас;

Туристически забележителности в Бургас

В Бургас се намират две пясъчни коси: Кумлука, разположена между Бургаското езеро и Черно море, която е дълга около 3 km и широка около 1 km; и Атанасовска коса, разположена между Атанасовското езеро и Черно море и дълга около 1 km. В акваторията на Бургаския залив се намира черноморският остров Света Анастасия, който също е част от града. Той е отдалечен на 6,5 km от брега и е изграден от вулканични скали. В най-високата си точка е висок 12 m, а площта му е 22 дка.

Разстоянието до столицата на страната София е 387 km, до морската столица Варна е 130 km, а до Пловдив е 254 km. Разстоянието до най-големия турски град Истанбул е 332 km, а до турската столица Анкара е 777 km. Разстоянието до румънската столица Букурещ е 341 km, до гръцката столица Атина е 1074 km, до сръбската столица Белград е 782 km, а до македонската столица Скопие е 618 km.

На територията на Бургас текат реките Айтоска, Русокастренска, Изворска и Чарлийска. Първите две се вливат в Бургаското езеро, Изворска в Мандренското езеро, а Чарлийска в Атанасовското езеро.[7] От трите езера, които ограждат града, Атанасовското е с най-високата соленост, последвано от Бургаското езеро. Мандренското езеро в по-голямата си част е сладководно, въпреки че е свързано с Черно море чрез канал.

Множеството защитени територии и природно уязвими зони, разположени в околностите на града, като защитената местност Пода, Мандренското, Бургаското и Атанасовското езеро, са обособени в така наречения проект Бургаски влажни зони. Бургаското и Атанасовското езеро и местността Пода са включени в Рамсарския списък за защита на влажни зони с международно значение и по-специално като местообитание на водолюбиви птици. В езерата край Бургас зимуват защитени видове птици като къдроглав пеликан, чапли (нощна, гривеста, малка бяла, голяма бяла и червена чапла) и корморани, голяма белочела гъска, червеногуша гъска, бял ангъч, саблеклюн и др.

В землището на Бургас са обявени един природен резерват и няколко други защитени територии и защитени зони.[7] Атанасовско езеро [35][36] е поддържан резерват. То е обявено през 1980 година и след няколко разширения заема площ от 1002,3 хектара. През 1997 година най-западният край на Бургаското езеро с бреговата ивица с обща площ от 379 хектара, е обявен за защитена територия от типа защитена местност.[37]Бургас днес е един от важните икономически и индустриални центрове на България. 

Пристанище Бургас, с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12.3 метра, е второто по големина пристанище в България. 

Наред с традиционната българска кухня, Бургаската кухня е повлияна както от морските ястия, така и от ястия, които са типични за близките Странджа и Стара планина. Сред различните видове морски ястия, приготвени както от черноморски риби (цаца, паламуд, зарган), така и от „морски дарове“, се отличават Мидите по бургаски. Сред местните ястия и предястия са характерните за този край Кебап по бургаски, Пиле по бургаски и колбасите Бабек и Дядо. Сред аламинутите е така наречената Странджанка (или Страндженка), известна в другата част на страната като Принцеса с кайма, но различаваща се от нея както в дължината, така и в използването на повече подправки. Типичните алкохолни напитки за Бургас са: Бургаско (бира), в производство от 1971 г. и ракиите Бургаска мускатова и Бургас 63. В града има изградени множество паркове и зелени площи. Морската градина е белият дроб на града и паметник от национално значение. Тя е един от най-големите паркове в града и е създадена с първия план за развитие на Бургас от 1891 година. Морската градина се простира по продължението на градския плаж, дълга е около 5 km и заема площ от около 600 дка.