Авиомузей Бургас

Рейтинг:
0 / оценки
Всички гости имат възможност да разгледат новоизградения експозиционен парк и да открият тайните на "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват избран от тях самолет. Впечатляваща е интерактивната експозиция под името Homo Volans (Летящият човек), изработена от сценографа Венелин Шурелов. Тя е основното изложбено пространство на закрито, намираща се в единствения останал в България самолет АН-12. Изложбата има за цел да реанимира авиационната техника чрез множество любопитни автентични предмети, богата колекция от макети на самолети, авторски обекти и костюми, интерактивни инсталации и архиви от историята на авиацията.

Посетителите имат възможността да седнат на пилотското място на най-популярния едномоторен двупланов самолет в света, да усетят от близо ефекта на работещ самолетен двигател, да пипнат истинска черна кутия на самолет и навигационни уреди, които имат за цел да допълнят преживяването.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира на входа на Летище Бургас и е в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там с автобус на градския транспорт (№ 15), велосипед или личен автомобил, като за всичко е осигурен безопасен и лесен достъп. През зимният период (ноември-април) музеят ще работи от 09:00ч.-17:00ч. без почивен ден.

Първото Авиоизложение в Бургас е създадено 1998 година. Идеята е реализирана по инициативата на тогавашното ръководство на Летище Бургас ръководено от директора Калин Барзов. Основната цел е била събирането на самолети, които са част от историята на Българската гражданска авиация. Изложбата се е състояла от две експозиции 1000 кв.м. закрита и 5000 открита площ. На самият вход на музея гордо е седял изправен вертикалният стабилизатор на един от първите Ту-134 в България, както и селскостопанския Ан-2 с регистрация LZ-1089. На закрито посетителите са можели да видят по-малките самолети, вертолет Ми-2 и безмоторници, както и колекция макети на самолети. Изградената фотоизложба има за цел да запознае посетителите с историята на летище Бургас и развитието на гражданската авиация в България. В изложбените площи е имало специално осигурено помещение за прожектиране на видеоматериали обем от 45 седящи места, а подовите настилки са били решени със специална износоустойчива настилка която да издържи тежестта на самолетите.

През годините изложението се е радвало на голям интерес, но поради недостиг на помещения за извършване на дейността летището взима решение за затваряне на музея и обособяване на площите като терминал пристигане. Макар и част от пътническия терминал там все още могат да се видят някой от безмоторните самолети Foka 5, с бордови номер LZ-304 и LZ-305.

Динамиката през годините води самолетите до ситуацията с неясна собственост и влошаване на тяхното състояние. През 2012 година под инициативата на будни граждани самолетите са преместени на самия входа на Летището, а терена на който се намират е отреден за изграждането на Авиомузей. С решение на градския съвет на Бургас собствеността им се прехвърля към Община Бургас.