Залив Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с.Българево, около 13 км от гр. Каварна в същата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна. Известна е сред туристите най-вече заради живописния залив, който през лятото привлича множество плажуващи. По малко известен факт е, че Болата е влажна зона с голямо значение за редица редки растителни и животински видове и е част от територията на резерват Калиакра. За съжаление нежеланието или невъзможността на българската държава през годините да следи за спазването на законите, защитаващи природата, са довели до ситуация, при която в границите на резервата функционира плажно заведение, карат се джетове, рибарски лодки, каяци, паркират се автомобили върху плажната ивица. След години бездействие, Министерството на околната среда и водите тази година извади Болата от резерват Калиакра и така за пореден път икономическите интереси наделяха над опазването на околната среда. Ако искате да разгледате Болата, препоръчваме ви да изберете месец май за своето посещение. Месеците юли и август са по-скоро подходящи за хора, които търсят пясъчен плаж северно от Калиакра и предпочитат близостта на паркираните на брега автомобили, пред това да отидат няколко километра на север, до обширната плажна ивица при къмпинг “Добруджа"


Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици. Той е единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и обхващащ околните скали и река. От около 5 години насам Болата е пълноправен член в клуба на "Най-красивите заливи на света".

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра.  Ако се продължи на север, покрай високия отвесен бряг може да се стигне до прочутата местност Тауклиман и курорта “Русалка”.

В този случай се минава през района на ловно стопанство, където ще срещнете сърни и муфлони. В стопанството е живописната клисура Еникулак и единственото място, през което може да се слезе до морето. Минава се през къса проходна пещера. Цветовете на скалите в този район са невероятни.

Малкият залив, криещ в себе си чист пясък и красиви морски гледки. Навсякъде около него се простират червени скали с издълбани в тях пещери, впечатляващо, нали!? През Болата протича къса рекичка, в която се вливат многобройни извори. Там, където се вливат се и образува малкото устие на лагуна, което толкова впечатлява посетителите. Заливът е едно от най-добрите места за гмуркане, защото предразполага напълно любителите на това занимание. А, знаете ли, че всъщност това е единственият резерват в България, който в своите предели включва и акватория (земна площ).