Връх Садината - Троян

Рейтинг:
0 / оценки
До върха може да се стигнете по обозначени пътеки започващи от село Черни Осъм и село Орешак. Любителите на екстремните преживявания могат да стигнат до върха и през гората. Когато стигнете на върха ще видите високо издигаща се кула и красива гледка към близките местности. Любителите на екстремните преживявания могат да стигнат до върха и през гората. Когато стигнете на върха ще видите високо издигаща се кула и красива гледка към близките местности.
Близо до връх Садината:

В Троянският манастир е запазена килията-скривалище, в която В. Левски е провеждал срещи на монашеския революционен комитет. Когато апостолът на свободата Васил Левски е в Троянския манастир, братята-монаси напразно го увещават да стои в манастира, предвид усиленото му дирене от турската полиция и шпиони, обаче Левски е непреклонен. Той заминава за Ловеч и Къкрина, където намира своята гибел.
Музеят съдържа богата експозиция от икони и църковни вещи. 

Орелът - символът на село Черни осъм. Черни Осъм е село в Северна България. То се намира в община Троян, област Ловеч. До 1934 година името на селото е Колибето. Намира се в полите на Централна Стара планина, т.нар. Троянски Балкан. 

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм, на 10км южно от град Троян.

Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода (1830г–1865г) в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа.

Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква "Успение Пресвета Богородица", която е построена в периода 1835-1837 година от майстор Константин от с. Пещера, Кюстендилско, на мястото на по-стара църква. Църквата е кръстокуполна, масивна, строена от камък, с пояси от два реда тухли.