Водопад "Боров камък" - Згориград

Водопад Боров камък е живописен и красив водопад с височина 63 метра. Той се намира на един от притоците на река Лева (която преминава през Згориград), който извира в околностите на хижа Пършевица.  Намира се на територията на защитения природен парк Врачански Балкан. Можете да минете зад падащата вода, като винаги внимавате за мокри камъни, които могат да ви изпързалят.

Височината на планината в района не е голяма, но скалите на места са отвесни (както при водопада) и създават чувството за голяма височина. В пролетния сезон рекичката е най-пълноводна, наоколо е зеленина и всичко оживява след зимния сезон. Есента пък е красива със своите цветове и багри, така че също е подходящ сезон за разходка в гората.

Водопадът не е лесно достъпен, поради което е изградена екопътека със същото име – Боров камък. Тя прави достъпът до подножието на водопада по-лесен и приятен.От горната част на клисурата, реката се излива и пръска в бездната, образувайки облак от водни пръски. Това е водопадът Боров Камък.

 Екопътека Боров камък е изградена в долината на малка рекичка, която извира около хижа Пършевица и на която се намира водопад Боров камък. Екопътеката понякога е наричана Врачанска екопътека и Згориградска екопътека.

Еко-пътека “Боров камък” е със средна трудност. На места има по-стръмни участъци и трябва да сте внимателни и концентрирани. Не е подходяща за деца под 7-8г.

Върви се по склона на планината, а на места са изградени мостчета, стълби, стъпала в скалите и парапети, за да се направи достъпът по-бърз, по-лесен, по-приятен и по-безопасен.

След като стигнете водопад Боров Камък, пътеката минава под водпада и продължава в стръмните скали покрай водопада, които са обезопасени с парапет. Пътеката ще ви отведе на красиви големи поляни над водопада, където можете да хапнете, ако не сте направили това при водопада.

Имате няколко възможности да продължите оттук нататък:

    да се върнете по същата екопътека
    да продължите по горска пътека към село Згориград (липсва маркировка)
    да поемете към хижа Пършевица (има маркировка) – отнема около 1 час
    да поемете към хижа Леденика, покрай хижа Пършевица – отнема около 3 часа.
    да поемете към хижа Околчица (нямаме данни за маркировката) – отнема около 4 часа до хижата и върха.
    можете да разгледате Горската пътека на приказките, която се намира след хижа Пършевица, по асвалтов път в посока хижа Леденика.

Денивелацията на екопътеката е около 700м., дължината е около 3км. Времето за преминаване е около 2 часа нормален ход.Трагедията от 1 май 1966г. в Згориград

Малко туристи знаят за трагедията, случила се на 1 май 1966г. в Згориград. На мястото на началото на екопътека Боров Камък, могат да се видят останки от водоотточни кули, които са били част от хвостохранилището на местния оловно-цинков рудник и фабрика. След неколкодневни дъждове, комбинирано с лошо проектиране, управление и престъпно нехайство, На 1 май 1966г., около 11:15 часа, стената на хвостохранилището рухва и близо половин милион кубически метри кал, тиня и вода се стичат по склона и отнасят много къщи и хора. Загиват стотици, а комунистическата власт засекретява и скрива случая от народа…
Как да стигнете до изходната точка

Минавайки от град Враца през прохода Вратцата, продължавате по пътя направо (вдясно е пътят за пещера Леденика) към село Згориград. Преминавате през цялото село и в края му се намира изходната точка за згориградската екопътека към водопад Боров камък. В края на селото, пътят се движи отляво на река Лева, използвайте мостовете за да преминете отляво.

На един заоблен десен завой се достига до изходната точка за екопътека Боров Камък в Згориград – старото хвостохранилище. Ще го познаете по падналите водоотточни кули. Малко преди това преминавате през още един мост, но тук няма как да сбъркате – друг път няма.