Витошка - София

Рейтинг:
0 / оценки
Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с еднопосочния бул.Патриарх Евтимий, продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. България,  преминава през ж.к. Иван Вазов и свършва при Южния парк при кръстовището с ул. „Бяла Черква“.

В участъка между ул. Алабин и бул. Патриарх Евтимий  булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици.

Бул. „Витоша“ е популярна с многобройните си магазини и бутици по нея. Според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ за 2005 г. „Витоша“ е 22-рата най-скъпа търговска улица в света. В същото проучване за 2012 и 2013 г. бул. „Витоша“ е на 59-о място.

В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици. На 28 септември 2006 г. общинските съветници решават да отворят частично Витошка за собственици на търговски обекти и живеещи в района. По булеварда продължават да вървят трамваи, дори когато улицата е била затворена за други МПС-та.

Трамвайният транспорт по пешеходната част на булеварда е спрян, тъй като под този участък преминава трасето на Втори метродиаметър на Софийското метро.

За кратко в началото на ХХ век, булевардът се казва „Генерал Гурко“ – име, което днес носи друга софийска улица. През 20-те години тук се изграждат първите жилищни блокове в града, на мястото на някогашните махали Башчешме и Коручешме.