Винарска изба "Тохун" - Поморие

Рейтинг:
0 / оценки

Началото е поставено през 2000 г. за осъществяването на една мечта и една нелека задача да свържат хилядолетните традиции и модерното винопроизводство.

Засадени са 65 ха лозови масиви, разположени в Източно – Черноморски регион със сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мерло и Каберне Совиньон.

През 2009 г. е изградена ВИ „ТОХУН”, която се намира  на  главния  път от Бургас за Поморие, с удобен транспортен достъп и постоянно отворени за посещение  врати.

Архитектурата й е в стилистиката на прабългарските шатри – ТОХУН е прабългарското име на Поморие.

През същата година се реализира първи гроздобер и първа реколта.

С всяка следваща реколта качеството на вината се повишава и това бива оценявано от винолюбителите.

Инвестира се в подобряване на качеството, оптимизират се процесите и се внедряват нови технологии. Основната цел на ВИ „ТОХУН” е да създават висококачествени и  уникални вина от собствените лозови масиви. Глътка от вината на „ТОХУН” предизвикват емоции, които се запечатват в сърцето и не могат да бъдат забравени.

През 2013 г. 30 ха от съществуващите лозови масиви се преструктурирани с нови по-атрактивни сортове – Шардоне, Совиньон блан, Семийон, Пино Ноар и Сира.

Пет години по-късно през 2018 г. на изключително благоприятния тероар се преструктурират още 30 ха като се засаждат с Димят, Гренаш блан, Пети Мансенг, Вионие, Русан, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Примитиво, Темпранило и Малбек.

Почвата е  чернозем смолник – излужен чернозем.

Климатични условия – умереноконтинентален климат с характерни течения от и към морето, съпътствуващи с висока атмосверна влага по време на гроздобера, което благоп

Винарска изба “ТОХУН” е модерна изба от класически тип с подземна и  надземна преработка на грозде с капацитет от 600 тона годишно. Винифицира (преработва) се 100% собствено грозде. Избата разполага с високотехнологично немско и италианско оборудване, което е гаранция за производството на къси серии висококачествени вина. Винарната е построена на собствена земя с площ 11 333 кв. метра.

Производствените процеси в избата са:

  • Приемане и преработка на бяло и червено грозде
  • Производство и съхранение на бели, розета и червени вина
  • Съзряване на вина в дъбови бъчви
  • Бутилиране на вина
  • Стареене на вина в бутилки

Гроздобер

Когато гроздето достигне оптимална зрялост, започва гроздобера в прохладните сутрешни часове. Така се запазват максимално ароматните качества на всеки сорт. Гроздето се бере на  ръка в  касетки от  10-12 кг., за да се избегне смачкване или нараняване на гроздовите зърна. Това че избата е в непосредствена близост до лозята, е голямо предимство за качеството на вината. Сортирането на гроздето започва още на лозето. В избата се сортират наново чепките, като се оставят само качествените, след което се сортира зърното, смачква се много нежно и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда мацерацията или алкохолна ферментация.