Винарска изба "Румелия" - Панагюрище

Рейтинг:
0 / оценки

Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. Ние високо ценим утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, съчетаваме ги със съвремена техника и технология, за да предложим собствен стил и подчертан характер на нашите вина.

Избата разполага с производствен цех, подземна изба за бъчви, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна и неповторима атмосфера, в която гостите могат да усетят, че винопроизводството е изкуство, виното – магия, а вината на “Румелия” – истинска наслада.

Винарска изба “Румелия” преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на Златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Избата е оборудвана по най-модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде. Капацитетът на избата е за преработка на 500-600 тона грозде годишно – за производството на 400-500 хиляди бутилки вино на година. Подземната изба разполага с бъчви от френски, американски и български дъб – с капацитет 1000 барици.

Гроздето за нашите вината се добива от собствени лозя, намиращи се в Тракийската низина. Задължително се прилага „зелена резидба” с цел намаляване на добива до желания. Постоянно се следят физико-химичните показатели, както на плода, така и на почвата.

Гроздето се бере на ръка, в малки каси и се изпраща в избата, където също на ръка се сортира и преработва.

След ронкане и охлаждане на гроздовата каша, тя постъпва в иноксови съдове за няколко дневна студена мацерация. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с чиста култура винени дрожди за провеждане на контролирана алкохолна ферментация. Виното се отделя от джибрите и се отправя за така наречената тиха ферментация. Следва откаляване и стареене в дъбови бъчви тип Барик за вината РЕЗЕРВИ. След като прекара между 12 и 18 месеца в тях, виното се бутилира и се оставя няколко месеца за съзряване в бутилки.

За любителите на свежите, плодови вина преработваме и бутилираме без контакт с дъбова бъчва, но съзряването в бутилка е задължително.