Винарска изба "Драгомир" - Пловдив

Рейтинг:
0 / оценки
Землището на село Свирково, Южен Сакар, засадено със сортовете Рубин, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти вердо ,
през 2017 година с площ 23.94 ха
Лозето е сгушено в хълмовете на Южен Сакар и е заобиколено от дъбови гори. Почвите са лесивирани, канелени – горски изключително подходящи за червени сортове грозде и вина , подходящи за стареене.
Във Винарско имение Драгомир гроздоберът се планира след проследяване на технологичните показатели на суровината – санитарно състояние, захари, киселини, pH, фенолна запасеност.
След определянето на технологичната зрялост на отделните сортове грозде, извършваме ръчно бране, в малки касетки.
Гроздето се транспортира до винарната и престоява една нощ в хладилна камера при температура под 8 º С .В пресата, пресова се и само мъстта се прехвърля в съдове (иноксови резервоари или дъбови бъчви) за ферментация.

Ферментацията се осъществява при строг температурен контрол и е с продължителност 20 – 30 дни. След ферментация се откалява и прехвърля в бъчви или иноксови резервоари за протичане на частична ЯМКФ и последващо отлежаване. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното).в съдове на ферментация (иноксови резервоари или дъбови бъчви). Ферментацията преминава през три етапа:
– Студена мацерация: 10 – 12 дни при температура 8 – 10 º С – за извличане на багрилна материя и аромат на виното
– Алкохолна ферментация: 10 – 15 дни при температура 24 – 28 ºС – дрождите превръщат захарта в алкохол
– Постферментативна мацерация – задържане на готовото вино в джибрата – за оформяне на структурата на тялото

Готовото вино се източва от резервоарите и след откаляване се пълни в бъчви или прехвърля в друг иноксов резервоар за протичане на ЯМКФ. В зависимост от категорията на вината следва отлежаване в бъчва от 12 до 36 месеца. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното). Отлежаването за завършва с дегустация за направата на финалните купажи. Следва бутилиране и съзряване в бутилка.