Златолист (Област Благоевград)

Рейтинг:
0 / оценки
Златолист е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, област Благоевград. Село Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина.
  • Площ 12 625 km²;
  • Население 10 ;
  • Надм. височина 376 m;
  • Пощ. код 2830;
  • Тел. код 07438;
  • МПС код Е;
  • Община Сандански;
  • Област Благоевград;
От Мелник до селото е изградена екопътека, която продължава до Роженския манастир. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 550 мм. Почвите са предимно ерозирани излужени канелени горски. През селото тече малката рекичка Кавакли дере. Северно от Златолист се намират Мелнишките земни пирамиди.

На името на селото е именуван хълм Златолист (на английски: Zlatolist Hill), разположен на полуостров Тринити, Антарктида.

Село Златолист възниква като чифлик, който е прераства в село. До 1951 година името на селото е Долна Сушица. Новото име Златолист е във връзка с поминъка на селото, а именно тютюнопроизводство.

В землището на Златолист са регистрирани археологически останки от времето на античността и средновековието. В местността Свети Никола (на около 1 километър северозападно от селото) са запазени руини от средновековна църква.

През XVII век - XIX век селото е свързано с железодобивната индустрия в областта Мървашко. Жителите му се занимават с кираджийство и превозват руда, обработено и необработено желязо (некови). През ΧΙΧ век е чисто българско село и се числи към Мелнишката каза на Османската империя. В 1857 година е построена църквата „Свети Георги“, а в 1887 година - „Света Петка“.

При избухването на Балканската война в 1912 година единадесет души от Долна и Горна Сушица са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Главната забележителност на селото е черквата „Свети Георги“. Храмът е построен в 1857 година и представлява едноапсидна трикорабна псевдобазилика, дълбоко вкопана в земята.  В средата му, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел - емблема на Цариградската патриаршия. Има поверие, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване.

В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла Преподобна Стойна. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Златолист е известен и с винарските си изби. Известен е и със студената вода от старата чешма с пиринчените чучури.

Ежегодно на 6 май – Гергьовден се провежда събор с курбан.