Войнеговци

Рейтинг:
0 / оценки

Войнеговци е село в Западна България. То е разположено в южния склон на Стара планина. Горите около селото са смесени. То е доста слънчево.

Село Войнеговци се намира на 42.7999992 Геогр. ширина и 23.4333305 Геогр. дължина.Разстоянието от село Вйнеговци до София е около 22км, а по права линия - 14км.

В селото има кметство, детска градина, читалище, поща и медицински център.

В селото има много възможности за отдих и почивка. Една от тях е разходка до Кръста. Кръстът представлява метално съоръжение, което нощем свети. Около мястото има изградени маси, пейки, беседка.
До Кръста може да се стигне и скола по асфалтов път. От него се разкрива вземаща дъха гледка. Оттам се вижда Стара планина, селото, София и още много.
Там има възможност за кратки разходки из околностите на селото и Стара планина. Мястото е идеално за почивка, кратка разходка за освобождаване и отпускане на ума, и разбира се - пикници.
В селото няма маркирани пътеки, а черни пътища, които изпълват паметта с невероятни гледки, които със сигурност ще искаме да видим на живо отново.

  • Площ 17,714 km²;
  • Население 781 души;
  • Надм. височина 599 m;
  • Пощ. код 1223;
  • Тел. код 02;
  • МПС код С, СВ, СА;
  • Община Столична;
  • Област София;
Има някои податки и загатвания, че днешното село Войнеговци (днес квартал на София) е заселено от изселници от Войнягово, някъде през XVI / XVII в. Пак тогава е основан и манастира "Св. Димитър" в землището на Войнеговци, а Св. Димитър е светията - покровител на Войнягово.

В селото се намират две църкви - "Св. Петка" и "Св. Димитър". Църквата "Св. Петка" е постоена преди Освобождението и е паметник на културата.

На 21 септември 2013 г. и 21 – 22 юни 2014 г. на стадиона в селото се провежда рок фестивалът Войнеговци Wrong Fest. Фестивалът се организира от столичното заведение The Wrong Bar в подкрепа на българската рок музика с амбицията да се превърне в традиция. Второто издание на фестивала е условно разделено на Right Day (21 юни) и Wrong Day (22 юни), като в него вземат участие 14 групи.

На 24 май се провежда ежегоден събор.


Селото се обслужва от автобуси с № 21, 22  и с маршрутни линии. Близостта му до Околовръстно шосе улеснява комуникациите със столицата.