Владо Тричков

Рейтинг:
0 / оценки
Владо Тричков е село в Западна България. То е кръстено на партизанина Владо Тричков.

Отстои на около 25 км северно от София, на около 11 км южно от Своге, на около 13 км северозападно от Костинброд и на около 60 км от границата със Сърбия.

Село Владо Тричков се намира в планински район. Разположено е по дефилето на река Искър на около 750 м надморска височина. Климатът е умереноконтинентален, характеризиращ се със студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен. Територията му граничи със селата Луково, Реброво, Церецел и селата от Столична голяма община. Землището му е около 19 кв.км.

Районът е много добър за разходки из Стара планина, като има и възможност за ходене на Off - Road. Също може да се практикува и риболов в р. Искър за любителите. В селото има една църква "Света Богородица", която е разположена на високо на един от хълмовете. На билото на хребета преди е имало българска крепост.

Селото има отлична инфраструктура – изцяло електрифицирано и водоснабдено, разполага с редовен автобусен и железопътен транспорт, всички мобилни оператори имат обхват. Във Владо Тричков има основно училище, целодневна детска градина, читалище, църква, смесен магазин, кръчма и фурна.


„Ромча“ е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Височина /на жп спирката/ – 507.092 м. В нейния център има смесен магазин и кръчма, а на спирката – фурна. На спирката спират всички пътнически влакове, преминаващи през Искърското дефиле. Църквата на Ромча е разположена на хълм, откъдето се разкрива гледка към долината.

„Калугерица“ е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Котловина, обградена от планини, в дъното на която минава река Искър. В миналото село Владо Тричков и прилежащите му махали са били част от с. Церецел, землището на което е едно от най-големите в България. До Калугерица се стига със влак, – на спирка „Владо Тричков“, както и с автомобил. Пътят за Калугерица минава близо до вилна зона Ромча. Проблем в района са също и обирите на вили в зимния период, когато „виладжиите“ мигрират към града. Малко са местните жители на Калугерица, което е характерно за целия район на Церецел.

Съборът на село Владо Тричков ежегодно се провежда на 6 септември.

До селото има автобусен и железопътен транспорт.

  • Население 1775 души;
  • Площ 18,969 km²;
  • Надм. височина 608 m;
  • Тел. код 07166;
  • Пощ. код 2299;
  • МПС код СО;
  • Община Своге;
  • Област Софийска, София;
Село Вл.Тричков се е състояло от махалите Орешец, Клисура, Калугерица, Голяма лъка и Ромча. Най-напред петте махали са водени административно към с. Церецел в периода 1920-25 г. През 1925 г. се оформя община със седалище Реброво и махалите преминават към нея с общото име Луково. През 1930 г. се открива спирка Луково, а жп. гарата при сегашното село Владо Тричков се преименува в Елин Пелин, като и махалите приемат същото име. Настоящето име на селото – Владо Тричков – се дава през 1952 година.

През 1928 - 29 година в махала "Калугерица" се основава училище в частна къща. Учениците са учели заедно в една паралелка, общо са били 32, като е имло 4 начални класа. През 1954 - 55 училището претърпява развитие, като се добавят 5 и 6 клас. Друга промяна е, че вече училището е на две смени. Учебното заведение се развива и разраства. Промяна има и в помещенията, които стават по - тесни. Самата сграда се премества в старата сграда на казармата, а тази на училището се превръща в читалище.   

През 2006 г. кметът на община Своге Емил Атанасов води преговори с кмета на София за изграждане на сметище на София, разположено на около 1 километър или по-малко от сградите на вилна зона Ромча (включително и от църквата). Засегнатите местни жители и собственици на вили протестират в началото на 2007 г.