Губеш

Рейтинг:
0 / оценки

Село Губеш е село в Западна България. То се намира в Община Годеч, Софийска област. Отстои на 10 км от гр. Годеч и на 55 км северозападно от София. То е разположено в изключително живописна долина в Губешка планина, дял от Западна Стара планина, намира се на 1040 м над м.в. Може да се каже,че това село по местоположение е едно от най-красивите в страната ни планински селца. В района на село Губеш има и няколко оброчни кръстове, посветени на различни светци. От селото могат да се предприемат различни преходи, всеки от които неповторим и уникален. Може да се каже,че това село по местоположение е едно от най-красивите в страната ни планински селца. Днес селото запада и къщите,изоставени на суровия планински климат през зимата се рушат,има и виладжии,но това не е достатъчно,постоянно живущите през 2010 г. са 50 души. Кога е създадено селото не се знае, но има сведения които доказват , че тук е имало селище през средновековието. За живота от тези времена свидетелства, останалата до наши дни, селска черква "Св.Троица".Църквата се намира в селските гробища,от ляво на пътя, идвайки от Годеч. В района на село Губеш има и няколко оброчни кръстове,посветени на различни светци. От селото могат да се предприемат различни преходи,всеки от които неповторим и уникален.

Град Годеч и околностите му се характеризират с живописна природа, чист въздух и природна свежест. В близост има няколко малки манастира и параклиса, запазили своята православна автентичност през годините.Горите в района на Чепън и подножията на връх Ком – с. Гинци, с. Комщица, с. Губеш, с. Смолча и др., са удобни за туризъм и лов.Река Нишава, планинските рекички и водоемите до с. Връбница са подходящи обекти за спортен риболов. За тяхното редовно ежегодно зарибяване се грижи Ловно-рибарското дружество в Годеч.

  • Площ 23,842 km²;
  • Население 34;
  • Надморска височина 1024 m;
  • Пощ.код 2255;
  • Тел.код 0729;
  • Мпс код СО;
  • Община Годеч;
  • Област София;

Селото електрифицирано и водоснабдено от местни водоизточници. До него води асфалтов път и автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Административно селото се обслужва от кметския наместник.

Най-близките учебни заведения, както и търговски обекти са в град Годеч. Отново там ще получите и специализирана медицинска помощ.

Районът на село Губеш е богат на пещерни образувания, сред които пещерите Тизоин, Ел Сагуаро, Тъмната дупка и други. Те са подходящи за любителите на екстремните усещания, но по-неопитните туристи е задължително да ги посетят с водач.

Тук е построен православен храм "Света Троица" (ХV- ХVI в.). Върху фасадата му, вляво от вратата, е вграден камък с релефно изображение на орел.

На север от селото е пътят за връх Ком. Гледката е много красива, минава се по каньона на река Височица и се продължава към върха.

Забележителност в общината е Алдомировското блато, в което расте блатно кокиче. То е защитена местност, където се срещат още много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара.

Тук е построен православен храм "Света Троица" (ХV- ХVI в.). Върху фасадата му, вляво от вратата, е вграден камък с релефно изображение на орел. Селото се споменава под сегашното си име в османотурски данъчен регистър на джелепкешаните от 1576 година. Шест данъчно задължени лица - поп Радослав, Станислав Драгул, Марко Малко, Стойко Неделко, Тодор Боюва и Никола, домазет, са обложен с налог от общо 170 овце. В регистър на войнушките бащини от 1606 година се споменава един войнук от Губеш - Крайо, син на Дудин. По време на османското владичество Губеш влиза в състава на казата Шехиркьой (Пирот).