Гара Лакатник

Рейтинг:
5 / 1 оценки
Обикновено е наричано Гара Лакатник, за да се отличава от близкото едноименно и по-старо село Лакатник, за чието обслужване е открита железопътната гара и край нея е възникнало гарово селище.
  • Население 1007 души;
  • Землище Гара Лакатник е разположена в землището на село Лакатник;
  • Надм. височина 444м.;
  • Пощ. код 2272;
  • Тел. код 07162;
  • МПС код СО;
  • Област Софийска;
  • Община Своге;
Село Гара Лакатник се намира в Искърското дефиле в Стара планина, на 20 km от Своге и на 50 km. северозападно от София и е популярна дестинация за катерачи и пещерняци поради близостта му до известните Лакатнишки скали, едни от най-красивите сред природните забележителности на България; с идеални условия за скално катерене. На върха на скалите се издига масивен паметник от каменни блокове, построен в памет на загиналите септемврийци през 1923 г. Там всяка година между 10 и 17 май се организира събор. На скалата срещу паметника има висок метален кръст, издигнат да напомня за всички алпинисти и планинари, загинали по скалите. Край сеото има и пещери, например Темната дупка, Ръжишка пещера и др. Мястото е изходен център за краткотраен планински туризъм.                                                

Туристически бази Хижа „Тръстеная”: Хижа „Тръстеная” (Тръстена) се намира на международния маршрут Ком-Емине (Е-3), източно от Искърския пролом, в подножието на вр.Издримец (1492 м). Разполага с места за 30 души и малка столова. В близост до хижата има три езера, букови гори и просторни поляни, подходящи за разходка. Хижа „Тръстеная” е известна с големите си малинови насаждения и производството на малиново вино. Откъм Искърския пролом до хижата водят два пътя – от с.Гара Лакатник и с.Гара Бов, вторият от които е проходим за леки автомобили, макар и да не е в добро състояние. От с.Гара Лакатник до с.Лакатник има редовна автобусна връзка, както и маркирана в червено пътека – част от маршрута Ком-Емине, която почти изцяло следва пътя. След селото до хижата се следва маркираната пътека. Интересна забележителност по пътя е намиращата се в основата на скален венец вляво пещера – Пещерето. Представлява хоризонтален тунел с минимална денивелация и дължина от над 200 м. От с.Лакатник до хижа Тръстеная отнема 1 ч. и 30 мин. Друг подход към х.Тръстеная е този от Осеновлашкия манастир „Седемте престола”. Пресича се река Габровница и се следва неподдържана синя маркировка в западна посока. Тя върви по почвен път до първия остър ляв завой, където се отделя вдясно и се изкачва стръмно по склоновете на вр.Издримец. След около 1 ч. и 30 мин. от старинния манастир пътеката се среща с маркираната в червено пътека между хижите „Тръстеная” и „Лескова”. Тръгва се надясно и много скоро се излиза на поляната северно от вр.Издримец. Оттам може да се продължи по маркираната пътека до хижата за 1 ч. или да се изкачи върха без пътека и да се слезе към хижата през гората, което удължава прехода с около 30 мин.

На около 50 км от София ще откриете тайните на  Лакатнишките скали -  феномен, който привлича погледите на всички, които минават през Искърското дефиле. Те са изградени от червени пясъчници и варовици, а добре развитият карст е образувал редица пещери, карстов извор и какво ли още не.

Името на скалите, както и на двете населени места в близост - село Гара Лакатник и село Лакатник произлиза от формата на река Искър. Тук тя рязко завива, а формата ѝ от птичи поглед наподобява лакътя на ръката.

За да стигнете до тях не се изисква нищо повече от кола или влак. Ако сте фенове на автомобилите, то се пригответе за малко повече от 50-километров път от центъра на София или .... около час с влак. Цената за пътуване с него е скромна - само 1,50 за ученици и студенти и около 3 лв. за възрастни в посока.

Пристигайки в село Гара Лакатник пред вас ще се открият отвесни скали с височина над 250 метра. На една от най-високите скали се намира Паметникът на загиналите през 1923-а септемврийци. Именно от него се разкрива изключително красива панорама към река Искър, малкото селце около жп линията и съседните склонове. За да стигнето до него ще ви трябват около два часа с почивките.