Елешница (Област София)

Рейтинг:
5 / 1 оценки
Елешница (Област София) е село в Западна България. То се намира в планински район, в полите на Стара планина, в подножието на връх Мургаш. През селото тече Елешнишка река. Елешница или Матица е река в България, Софийска област — общини Горна Малина и Елин Пелин, десен приток на река Лесновска река. Дължината ѝ е 30 км.

Река Елешница извира югоизточно от седловината Витиня, на 990 м н.в. под името Чурешка река. Тя тече в западна посока в дълбока залесена долина. След село Потоп, реката завива на юг и след село Елешница навлиза в Софийското поле. От село Столник до устието се коритото на реката е коригирано с водозащитни диги. Северно от град Елин Пелин Елешница завива на югозапад и на 1,7 км западно от града се влива отдясно в Лесновска река на 538 м н.в.

Площта на водосборния басейн на реката е 132 км2, което представлява 12,0% от водосборния басейн на Лесновска река. В река Елешница се вливат шест по значителни притока и всички те са отляво: Метликовица, Жерково, Деньов дол, Манастирска река, Дълбоки дол и Желявска река.

По течението на реката са разположени 4 села в Община Елин Пелин: Чурек, Потоп, Елешница, и Столник. Разстоянието от село Елешница до по - големите градове е: от София - 26,5км, а до общински център Елин Пелин - около 9км. Друг по - голям град до Елешница (Област София) е град Бухово (около 13км). През селото минава Елешнишката река, която извира в близост до връх Мургаш. Достъпът до селото е изключително лесен, тъй като Старият път София - Ботевград и АМ "Хемус" са непосредствено близо до селото.
В близост до селото се намира Елешнишкият манастир „Свето Успение Богородично“. 

В селот могат да се видят: паметници на различни от различно време от историята, Елешнишкият манастир „Свето Успение Богородично“ и др.

Селото е много уместен вариант за почивка, близко до София и доста леснодостъпно. Природата е изключително красива. Селото е удобно място и за разходки или пикник.

  • Площ 33,851 km²;
  • Население 508 души;
  • Надм. височина 723±1 m;
  • Пощ. код 2125;
  • Тел. код 071502;
  • МПС код СО, СВ;
  • Община Елин Пелин;
  • Област Софийска;
Село Елешница е получило сегашното си име по време на османското владичество, а преди това се е наричало Якущица. Североизточно от селото се е намирала крепостта „Прекопът“, която е била разрушена при нашествието на османците. По-късно на нейното място е построен параклис.

През 1872 г. Васил Левски основава Елешнишкия комитет заедно с хора от селото и околните села.

Освобождението от османско владичество от настъпващите руски войски става на 16.12.1877 година.

При избухването на Балканската война през 1912 г. един човек от Елешница е доброволец в Македоно-одринското опълчение.
По-късно след Втората световна война село Елешница е прекръстено Чанкова на името на Йорданка Чанкова (участник в антифашисткото движение) в 1950, а след като Георги Чанков изпада в немилост в 1959 година, името е сменено на Йорданкино.


Традиционният топоним Елешница е възстановен през 1991 година.
В северния край на селото до реката се намира минерален извор „Топлика“. В началото на селото на главния път за Ботевград се намира паметник построен в памет на убитите войници от селото през Балканската и Първата световна война от 1912 г. до 1918 г. с написани на него имена на всички загинали през тези войни. 
Елешнишкият манастир „Свето Успение Богородично“ е изграден през 1499 г. със стенописи от 16 и 17 век. Манастирът е леснодостъпен, като по време на пътя се преминава през паметника на Йорданка Чанкова.
Историят на манастира е изключително интересна. В годините межди XVI и XVII век той е бил един от важните религиозни и книжовни центрове. Там са открити някои доста ценни книжа, съхраняващи се в Националния църковно - исторически и археологически музей.
През 1793г. манастирът бива сринат, но през 1820г. той е постооен отново.
Самат сграда не е голяма и внушителна на пръв поглед, но по стените и има изключително важни стенописи, от най - различни периоди. Манастирът е обявен за паметник на културата и е охраняван обект, но все пак това е може би е стахотен вариант за почивка, близо до София.