Долна Малина

Рейтинг:
0 / оценки
Долна Малина е село в западна България. То е разположено в източния край на Софийското поле. Селото се намира на около 6км от Горна Малина и на 33км от столицата ни - София. През селото преминава река "Добра". Долна Малина граничи със селата : Петково, Столник, Априлово и с общинския си център - Горна Малина. Долна Малина е селото, осъществяващо връзката между двете общини - Горна Малина и Елин Пелин.
В селото се изпълняват много от българските обичаи като например: надбягване с коне на Тодоровден и още много.

Храмът "Свети Димитър" се намира в село Долна Малина. Той е построен през 1919 - 1921г.
В селото има и народно читалище - НЧ "Васил Лервски - 1943". В него се изпълняват художествени дейности. Там има и библиотека.
Друго интересно място свързано със селото е киноцентър UFO. На това място са  заснети много клипове на песни, филми и др.
Около селото има много местности, в които има разкопки и открити най - различни предмети.

Селото е малко, но на такова малко място място може да се правят тлокова неща. Например може да се разгледат местностите "Градище" (за повече информация продължете надолу) и невероятно красивата местност "Чучура". Селото е мнго удобно поради доста причини като: спокойствието на големия град, уникалната природа, близостта си до София и още др.

  • Площ 0.5994 km²;
  • Население 394 души;
  • Надм. височина 559 m;
  • Пощ. код 2107;
  • Тел. код 07159;
  • МПС код СО, СВ;
  • Община Горна Малина;
  • Област София;
Според някои източници близо до сегашното село Долна Малина е имало тракийско селище.
Смята се, че селото е възникнало през 1450г., когато жителите на село Малина се разделят. Едните отиват нагоре по реката - днес Горна Малина. Другите слизот по течението на реката - днес Долна Малина.
В местноста "Градище" са направени множество разкопки. На мястото са открити много предмети от бита. Предполага се, че на мястото е имало крепост и мастиор и крепост "Свети Константин и Елна". В насточщето там е изграден голям метален кръст, като към него се орагнизира поход ежегодишно. 
На хълма "Свети Константин и Елена" е има антична, късноантична и средновековна крепост. Издигната е на стръмно възвишение, което осигурява естествена защита. Близо до мястото преминава Макоцевска река, която е обрзувала блата и трднопроходими терени. Крепостта е имала елипсовидна форма. На стените са изградени пет кули, но не и от севрната част на креспостта. Върху останките е построен параклисът "Свети Константин и Елена", който по - късно бива разрушен. Всяка кула е имала разлияна полза - някои като кула - порта. Около крепостта има изкопани ровове за допълнителна защита. Там са намерени римски монето от около II - III век. Крепостта е свързана и с неуспешния опита на Василий II да завладее Средец.