Долен (Област Благоевград)

Рейтинг:
0 / оценки
Долен е село в Югозападна България. То се намира в община Сатовча, област Благоевград. Село Долен се намира в планински район, в Дъбрашкия район, който е граница между Пирин и Родопите, на 28 километра източно от Гоце Делчев. То попада в историко-географската област Чеч.
  • Площ 29 294 km²;
  • Население 379;
  • Надм. височина 852±1 m;
  • Пощ. код 2968;
  • Тел. код 07549;
  • МПС код Е;
  • Община Сатовча;
  • Област Благоевград;
Долен е наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум.

Доказателство за това са историческите останки от самия път в източния край на селото, както и римския мост в местността Банян. През I век римляните, по военни съображения, преместват трасето на пътя и построяват нов мост в близост до село Крибул, като по този начин осигуряват преминаването на войските през огрени от слънцето пътища, а по-точно, на юг от Сатовча. Така селото остава изолирано от главния поток на войски и кервани.

Село Долен се споменава най-рано в османски документ от 1444 година, когато е вкарано за първи път в кадастъра на империята.

Доленските майстори се славили като най-добрите в каменната зидария. И днес всяка една от 300-те къщи е с уникален архитектурен план. Новата църква „Свети Никола“ е построена през 1834 година. За нейното изписване са канени зографи от далечни краища на страната.

Кръстът
Близо до селото в местността Дувден (наричан още Минчин бук) се намира голям каменен кръст. Легендата разказва за млада хубава девойка от Долен, която взела кръста от селото, за да го спаси от мюсюлманите. Тя го пренесла в балкана и го сложила там, където се намира и днес. Поради голямата тежест, момата паднала от умора до кръста (отдясно на кръста) и умряла. Там, където тя е паднала, оттогава до днес трева не расте. Девойката не се е страхувала от смъртта си, да умреш за вярата си значи да живееш вечно.

В Долен възниква и феноменът “Доленско пеене на високо”, по-късно е и пренесено в Сатовча. Днес в Долен са останали само няколко баби, които могат все още да изпълняват този феномен. При археологически проучвания край Долен са открити антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късносредновековна църква и находище с останки от металодобив.

Селото е обявено е за архитектурен резерват. В него има 350 традиционни родопски къщи. Те са покрити с тикли (каменни плочи).

Камбаните на местната църква са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук. Камбанният звън се чува на 8 км.  

Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността Свети Илия, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.

Тук са заснети много кадри от българските филми „Капитан Петко войвода“, „24 часа дъжд“ и др.

Част от жителите на село Долен участват в българския филм от 1971 г. „Изпит“.