Чурек

Рейтинг:
0 / оценки
Чурек е село в Западна България. Селото се намира точно до АМ "Хемус", което улеснява придвижването. Село Чурек се намира на 26 km от София. То отстои на 22км от общинския си център Елин Пелин, а по права линия разстоянието е 15км. Други градове, близо до село Чурек са: град Бухово (23км) и Ботевград (24км).


Селото е разположено на юг от връх Мургаш. През селото минават две реки. Едната от тях се влива в центъра на селото – р. Метликовица и р. Витинска, извиращи от Стара Планина. 


В селото има много възможности като например: просто отдих в полите на Стара планина или разходка, поход до близкия връх Мургаш. В селото има църква, училище, паметници, които си заслужава да се посетят.
На около 1км от центъра на село Чурек има антична кула, в местността "Черни връх".


  • Площ 70,668 km²;
  • Население 265 души;
  • Надм. височина 788 m - 888 m;
  • Пощ. код 2126;
  • Тел. код 071505;
  • МПС код СО, СВ;
  • Община Елин Пелин ;
  • Област Софийска;
Древната история на селото се свързва с оконоте градове и села.


По - скорошната история на селото се свързва с периода преди Освобождението и след него. През декември 1877 г. дивизията е в състава на Западния Руски отряд (генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Генерал-лейтенант Каталей е назначен за началник на главните сили на отряда (31 батальона, 16 ескадрона и 44 оръдия). Участва в зимното преминаване на Стара планина. Главните сили се движат по маршрута с. Врачеш – с. Чурек (13 – 25 декември / 23 декември-4 януари). Условията са сурови. Наклон на стръмнините до 45 градуса, дъжд, последван от сняг, силен вятър и заледяване. През нощта на 15 / 27 декември войниците са затрупани от снега. На следващия ден се води бой при с. Негушево завършил с превземането на с. Потоп и с. Чурек. Авангардът на главните сили: Кавказката казашка бригада и Гродненски Хусарски полк (генерал-майор Отон Раух) участва в превземането на София (22 – 23 декември / 3 – 4 януари). Близо до селото има антична кула, в местността "Черни връх", на около 1км от центъра на село Чурек.