Чибаовци

Рейтинг:
5 / 1 оценки
Чибаовци е село в Западна България. Селото е на 39км от столицата, на 23км от Костинброд и на 14км до град Своге, но пътят е неподдържан е ще отнеме между 40 и 50 минути.

Гранични села на Чибаовци са: Искрец, Свидня, Царичина и Церцел.

Село Чибаовци е разпръснато на махали, които обхващат склоновете на Мала планина (част от Стара планина).

Центърът на селото е разположен на кръстопът „разкръскье“. Там има изграден паметник в памет на загиналите герои от Чибаовци и околностите в Сръбско - Българската война, от Балканската и Първата Световна война. "Разкръскье" свързва селото с други села.

Растителността в селото и около него е представена от: бук, дъб, бор и др. Там природата се редува с гори, поляни и пасища. Климатът е умереноконтинентален. Селото е изключително красиво и подходящо за почивка и отдих. Красотата на природата на България е зашеметяваща. Всяко място и всяко кътче си струва да се посети, а Чибаовци е още едно невероятно място.

В близост до селото има залежи на антрацитни въглища и много минни галерии.
  • Площ 14,974 km²;
  • Население 309 души;
  • Надм. височина 901 m;
  • Пощ. код 2236;
  • Тел. код 07119;
  • МПС код СО, СВ;
  • Община Костинброд;
  • Област София;
Смята се, че произходът на селото е преди Средновековието (заради някои имена на местности). Интересен факт е, че по време на Османкото робство вселото има само българи, турци не се задържат за дълго. Когато строежът на църкви е забранен христяните поддържат оброци. Те представляват черкви на открито. Кръстът се поставя до голямо дърво, за да не се вижда лесно. Всяка фамилия има свой закрилник. В селото има доста оброци. След Освобождението Чибаовци е причислен към Искрецките околия. След 1900г. Чибаовци е част от селската община Церцел. В селото е изграден храм през 1889г. След започването на добиването на антрацитни въглища селото претърпява подем.
Всяка местност в селото има своята история. Имената на местностите в селото: Село, Улицата, Мъртвината, Ширината, Турска бара, Турски чукар, Краище, Топилишка река, Вирове, Костеница, Грамада. Махалите са: Село (първите заселници), Плашеовци, Пльочковци, Краище, Слана Бара, Ребровци, Шалавардинци (заселници, пристигнали облечени с шалвари), Марковци, Зайците, Биковци, Ширината, Вити кръст, Гръцка ливада, Гяволете, Вирове, Църно равнище, Мината.