Бачево

Рейтинг:
0 / оценки
Село Бачево се намира на 6 km от град Разлог в планински район, в южните склонове на Рила. Край селото се намират Бачевските минерални води. В XIX век Бачево е смесено християнско и мюсюлманско селище в Неврокопска кааза на Османската империя. Църквата „Свети Димитър“ е от 1835 година. В същата 1835 година поп Теодосий отваря в Бачево килийно училище.[2] В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Бачево (Batchévo) е посочено като селище със 167 домакинства, 380 жители българи-християни и 320 жители помаци
  • Население 1559 души;
  • Площ 66,218 km²;
  • Надморска височина 837 м;
  • Пощенски код 2769;
  • Тел.код 07449;
  • МПС код Е;
  • Община Разлог;
  • Област Благоевград;
В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:
„     Бачево, разположено на един клон от Арисваница; от Мехомия има 1 час разстояние на СЗ: пътят е каменист, но при все това удовлетворителен. До селото минува речица, която се казва също Бачевска и се втича на И от Мехомия. Земледелието и скотоводството съставят главното занятие на селянете; мнозина правят катран; околността е гора от бор и бук. Църква си имат, и училище с един учител; учениците са 35. Къщи 200 българе и помаци . На Тодоровден се провеждат конни състезания, на Гергьовден – курбан на селото, а съборът на селото е през август.

Бачево е с поглед към Пирин и монолитните върхове на планината, сякаш надникват в двора на всяка къща. Хубав асфалтов път пресича цялото село.  Къщите са разположени от двете страни на речно корито. Кметството , читалището и площадът се забелязват веднага. От близкото кафене любопитните местни жители, наблюдават всичко и всички. Със сигурност, ако Ви трябва някаква информация или упътване- веднага ще я получите. 

Църквата е с патрон Свети Димитър. 

В нейния двор се провеждат три път и в годината традиционни курбани за здраве: на Великден, на Гергьовден- 6 май и на Димитровден- 26 октомври. Най-забележителното събитие всяка година е празникът на Св. Трифон Зарезан, ритуалите на така наречения „конски великден“ и голямото надбягване- кушия с коне.

Читалищната дейност е интересна и много активна. Забележителни са инициативите на местното сдружение „Ортосия“ и на танцовия състав „Рилска самодива“.  Всеки, който желае, може да посети библиотеката и малката етнографска и туристическа сбирка, от където да си закупи сувенир за спомен.

Горски път отвежда до красивата и заслонена местност Периоволь. 

Тучни поляни, цветни килми, вековни гори, бистри ручеи пълни с риба- това е райската градина на Бачево. Тук можете да яздите на воля, да си организирате пикник и да се радвате на хубав летен ден. 

Мястото носи знаци на святост още от Античността. Известната „Джерджева скала“ или скалата на Свети Георги, е старо тракийско каменно светилище с провиралище. В близост е изграден едноименен параклис. Местните хора пазят спомена и за така наречените „русалии“- митични същества, пазещи магията за лекуване и ритуално предпазване от лошотии на селото.

Ако желаете да организирате лично събитие, тиймбилдинг или запознаване с народните танци и музика в Бачево, можете да се свържете със Сдружение "Ортосия"