Местност "Куклата"

Рейтинг:
0 / оценки
Това е едно чудесно място за разходка на чист въздух сред природата и пикник с приятна компания. От скалата се открива красива гледка към Сливница и околните села.
Легенди за името

Името на местността идва от скала, за която има няколко легенди. Според една от легендите, скалата има формата на кукла.

Според друга легенда, името на скалата е дадено заради жертвата на много красива млада жена, която наричали „Куклата“ заради невероятната й красота:

    Според тази легенда, някъде около 1860-1870 година, по време на турското робство, във Войнишка махала (квартал на гр. Сливница) живеела изключително красива млада жена (девойка), която била забелязана от турците. Те докладвали на пашата, че тази девойка е толкова красива, че би засенчила всички жени в сегашния му харем.
Пашата се впечатлил много и поискал да бъде доведена при него, но местните хора я скрили и така я предпазили. За наказание нейните родители били отведени в затвора, но също не проговорили.

    След като докладвали за неуспеха си на пашата, той им дал повече пари и им казал да я доведат на всяка цена. Така турците се върнали повторно и запонали да я търсят под дърво и камък. Девойката тръгнала да бяга по баира в посока сегашната скала Куклата. Когато я настигнали, тя нямало накъде повече да бяга и се хвърлила от скалата, за да не попадне в ръцете на турците. Оттогава тази скала се нарича Куклата и местността носи същото име – „Куклата“, както често наричали тази невероятно красива млада жена.

В миналото, когато реката е била чиста и пълноводна, всеки уикенд са се събирали стотици хора, за да ловят риба. За жалост това място вече е почти забравено от сливничани.

В близост до Куклата се намира Мемориала “Новото гробище над Сливница”, издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската война български и сръбски войници, който заслужава да бъде посетен.

Сравнително близко се намира и друго място за отдих сред природата, изключително подходящо за пикник и разходка – защитеното вековно дърво Летен дъб – над 280 годишно.