Летен театър - Варна

Летният театър се намира в централната част на Морската градина. В Летния театър се състоят множество национални и международни прояви, концерти и представления. Част от тях e световно известният балетен конкурс и Варненско лято – триенале на изкуствата и др.
Построен през 60-те години на ХХ век, той впечатлява с ненатрапчивост и елегантност. Предлага 2341 седящи места. Сцената му е с площ 250 м.кв. и  е декорирана от естествена растителност, която е в хармония с настилката от бяла мура. Именно върху тази настилка  се провеждат десетилетия наред фестивали, концерти, спектакли, опери, театрални представления, плеяда запомнящи се културни събития. Сред тях е Международният балетен конкурс`Варна, който през 2014 год. чества своя 50-годишен юбилей.
През годините в Летен театър са изнасяли концерти и шоу-спектакли звезди на родната и на световната музикална сцена – Филип Киркоров, Лили Иванова, Георги Христов, Б.Т.Р., „Сигнал”, Веселин Маринов, Васко Василев, Белослава и приятели и мн. др.
Неповторимата и мистична обстановка на Летен театър, както и топ локацията му, допринасят той да е привлекателно и любимо място за варненци и гостите на града през летните месеци.