Къща-музей "Руси Чорбаджи" - Жеравна

Рейтинг:
0 / оценки
Руси Чорбаджи е бил един от най-богатите и влиятелни хора в селото. Личното му богатство било 30 000 глави добитък и няколко дюкяна. Той участвал в управлението на селото. Според една местна легенда неговата дъщеря Калинка била отвлечена от Индже Войвода. Той пощадил дома на семейството, но не и бащата на своята любима, защото предупредил хората за опасността и те се защитили.
Приземният етаж на къщата някога е бил склад за хранителните продукти и кожи, с които е търгувал Руси Чорбаджи. Днес в това огромно помещение има експозиция, която представя различни занаяти, практикувани е Жеравна през Възраждането. Може да се види голям ръчен стан, ленени тъкани и други.

На втория етаж има етнографска сбирка, която разкрива бита на богатите хора в Жеравна през българското Възраждане. Изложени са много луксозни тъкани, съдове и предмети, които са били често срещани в богатите местни къщи. Дворът на дома на Руси Чорбаджи е голям, поддържан и с много зеленина. В центъра има стар кладенец, който е запазен и до днес. Самата къща на пръв поглед не създава особено впечатление с красота и уникалност. Направена е така, за да се пази от посегателства и да не привлича зли очи. Интериорът на дома е впечатляващ- има уникално разпределени и украса. Всяка стая има своя собствен предназначение- спалня, кухня, всекидневна, гостна. Във всяка от тях има уникални, майсторски дърворезби- по таваните, преградите и долапите. Тези дърворезби представляват стилизирани животински и флорални форми, които са характерни за Възраждането.