Къща-музей на Дончо Попов - Боженци

Рейтинг:
0 / оценки

През 1911 година Попа умира и дори след смъртта си остава верен на своята дейност. Завещава на Непълната девическа гимназия 1500 лева, за да се създаде фонд и лихвите да се дават като стипендия на ученички от бедни семейства.

И до днес в негова чест в Боженци е запазен домът му в своя автентичен вид. Къщата е построена още през 1862 година и е на три етажа с търговски дюкян на приземния етаж. В нея днес е изложена етнографска експозиция, която разкрива бита на местните хора от 19 век.
Освен него в дома има още четирима братя и една сестра. Дончо Попов също като брат си Миню Попов е дарител и благодетел на хората. Той е сарафин, голям търговец и индустриалец. Дончо Попа както го наричат е типичен балканец, който създава стабилни търговски връзки в Бесарабия, Влашко,Австрия и Русия и те му помагат да развива просветата в страната. Така той оставя своята следа в българската история.

Данчо Попов работи неуморно и изключително далновиден и проницателен. С много труд успява да стане част от новосъздаденото Безименно търговско дружество „Бъдащност” за търговия и кредитиране през 1871 година. През 1901 година заедно с няколко негови съдружници той създава фабрика за вълнени платове, която се нарича „Троица”. Освен в тези свои дейности Попа влага голяма част от капитала си за развитието на страната в културно и духовно бъдеще. Заедно със своя син Ганчо дарява над 250 000 лева за местни манастири и читалища – храм „Света Троица”, читалище „Априлов- Палаузов”, Габровски девически манастир „Свето Благовещение” и много други.