Къща-музей на Баба Райна - Боженци

Рейтинг:
0 / оценки
Това е едно малко градче, което притежава харизма и собствен пулс. Само по себе си то е забележителност, която е призната за архитектурно-етнографски резерват с голяма историческа стойност. Макар и да има други по-известни градове и села от периода на Възраждането, Боженци успява да запази изцяло своят автентичен облик и да пази своите паметници на архитектурата и културата.

Днес Боженци приема много посетители и туристи от страната и света. Много от автентичните къщи са превърнати в места за настаняване, туристически обекти и естествен, архитектурни паметници. Повече от 40 от тях се дават под наем и приютяват желаещите да се насладят на невероятната атмосфера и силния дух, които са навсякъде из Боженци.
Съвсем близо до селото има много интересни дестинации, които привличат туристи- Дряновския манастир, Соколски манастир, Килифаревски манастир, архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”, връх Шипка и други.

Боженци също е резерват, в които има много интересни къщи-музеи и паметници. Една от най-интересните и посещавани е къщата музей на Баба Райна. Този дом е най-старият в цялото село и построен от неизвестни майстори още през 18 век. Последно в него е живеела Райна Дрянкова, която е дъщеря на известен местен търговец- Калчо Дрянков, който по-късно става първият окръжен управител на Габрово след Освобождението на България. Той взима участие и е Учредителното събрание, което се провежда във Велико Търново. Райна Дрянкова е сестра на първия съпруг на известната Лора Каравелова- Иван Дрянков.

Днес къщата на Баба Райна е превърната в музей и в нея е поместен етнографска експозиция с предмети от местния живот и бит от 18 век. Всеки, който дойде в Боженци, има възможност да разгледа музея и да добие представа как са живеели хората по време на Възраждането.