Златица

Рейтинг:
5 / 1 оценки

Град Златица се намира в Софийска област, Западна България и е в близост до град Пирдоп. Градът е разположен в планинския район между планинските вериги на Стара планина и Средна гора. Климатът е умерено континентален. На североизток е град тетевен, на северозапад – град Етрополе, на юг – град Панагюрище, на изток – градовете пирдоп, Копривщица, Клисура, Сопот, Стрелча, Карлово, на запад – град Елин Пелин.  Златица предлага много възможности за туризъм. Има добри условия за разходка в планината, планинско колоездене, лов и риболов.

  • Население 5084;
  • Област Софийска;
  • Община Златица;
  • Надморска височина 680 m;
  • Площ землище 67,538 km²;
  • Пощенски код 2080;
  • Телефонен код 0728;
Град Златица е съществувал още през Античността.  За първи път името Златица се споменава в документ на цар Константин Асен (1257-1277).  През Средновековието град Златица е бил важен административен център. През възраждането Златица претърпява икономически разцвет. Основният поминък на населението е било скотовъдството и свързаните с това занаяти. Градът е бил голям производител и износител на вълна и е снабдявал Турската империя с овче месо. Часовниковата кула е символ на град Златица и е построена през 1777г. След Освобождението градът се развива като животновъден и растениевъден център.  В Златишкия метох Васил Левски основава таен революционен комитет през 1872г.  

Основно промишлено предприятие в града е металургичният завод за електрорафинирана мед. Има и мандра за млечни продукти.

В град Златица има музеи и паметници, някои от по-известните са : Боянова къща, Часовникова кула, Спасово кладенче и манастир, Метох, Златишки конак, Момина скала над Църквище, Калето.

Часовниковата кула е символ на град Златица. Висока е почти 17м.Часовникът бие на всеки кръгъл час и се чува на 7-8км.  Кулата е строена от майстори Смолско, Мирково и Златица. След Освобождението ни от османско владичество покривната конструкция и зидовете започнали да се рушат, а часовниковият механизъм е свален и отнесен неизвестно къде. През 1922. кулата била възстановена.

От паметниците по-забележителни са : паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата Европейска война.Паметникът е изграден от гранит, а плочите, на които са написани имената на загиналите и плочата с барелеф на войник са от бял врачански камък. Паметника Братска могила – намира се в местността Бакаджик, на изток край Златица. Паметник на загиналите в Отечествената война – изграден е по случай 50-годишнината от края на Втората световна война в памет на загиналите златичани в Югославия И Украйна през 1944-1945г.

Град Златица в известен с многото чешми и затова се нарича Града на чешмите. Много от чешмите, които са съществували в миналото, съществуват и днес.

-Коча – чешма с 2 буйно течащи чучура.

-Стубела – от турската дума стубел, което означава извор.

-Заимската чешма

-Спасовото кладенче – край него загива последният бранител на Златица – Спас войвода. Там където той е паднал убит избликнал извор. От благодарност, народът нарекъл изворът на неговото име – Спасово кладенче.