Шипка

Рейтинг:
0 / оценки

Град Шипка се намира в Южна България. Разположен е в подножието на Стара планина. Надморската височина на града е 650м.  Язовир Копринка е близо до град Шипка. Градът на розите – Казанлък, също е в близост до града. В околностите на град Шипка са открити много тракийски гробници.  Селището е обявено за град на 23 август 1977г. по случай 100 г. от Освобождението на България от османско владичество.

  • Население 1 333 ;
  • Област Стара Загора;
  • Община Казанлък;
  • Надморска височина 650±1 m;
  • Площ землище 37,988 km²;
  • Пощенски код 6150;
  • Телефонен код 04324;

Когато българските земи са били населявани от траките, град Шипка е съществувал.  През 1396г. , когат България попада под османско владичество, Шипка е създадена с цел охрана и поддръжка на прохода. Горена е три пъти от турците. След разрушението една част от населението се заселва в района на Долни Чифлик (Варненско), а друга част бяга и се заселва в с.Шейново (Казанлъшко). На връх Шипка (връх Свети Никола) са водени едни от най-важните битки за Освобождението на България.

 

По-известни забележителности са :

-          Връх Свети Никола (Шипка) – разположен на изток от Шипченския проход. Намира се в Стара планина с надморска височина 1326м. До 23 ноември 1951г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977г. – връх Столетов.  Храм паметникът Шипка е построен в памет на руските войнии българските опълченци, загинали в Руско-турската  освободителна война (1877-1878г.).

-          Храм-паметник „Рождество Христово“ – манастирът е построен в периода 1885-1902г.  Обявен е за паметник на културата. Златните кубета блестят отдалеч. Има 53-метрова камбанария с 17 камбани, като най-голямата тежи 12т. В черквата може да се видят 24 мраморни плочи с имената на 18 491 руски воини и български опълченци, дали живота си при боевете на връх Шипка и край град Казанлък.

-          Връх Хаджи Димитър – намира се на изток от Шипка. През 1868г. в подножието му загива войводата Хаджи Димитър.  На върка се намира Паметника на Бузлуджа,

-          Гробница в могилата Оструша – открита е край град Шипка през април 1993г. Комплексът е изграден в средата на 4 век пр. Хр.

-          Гробница в могилата Голяма Косматка – една от най-величествените тракийски гробници. Открита е златна маска, както и бронзова глава. Предполага се, че са на цар Севт III (тракийски владетел от 330 пр.н.е до 300 пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство ).