Клисура

Рейтинг:
0 / оценки
Местоположението на град Клисура е в южната част на България.На картата може да се намери между Средна гора и Стара планина, на по-малко от 100 km от София. Разположен е на границата между Пловдивска и Софийска област. Градът е пресечен в долната си част от река Стряма. Той е близо до други големи градове (Карлово,Копривщица,Калофер,Сопот и др.)
Името на града произлиза от факта,че е между две планини.


В града може да се видят интересни обекти като:исторически музей,паметници,църкви и действащо (изнасят се предсавления) читалище.


На всеки 1-ви май има церемония, на която се чества Априлското въстание и се прави възстановка.

Много любопитно е, че малко преди Димитровден в Клисура се чества "Празник на картофите". В този ден участниците се събират и обменят опит и идеи.  • Население 1080;
  • Област Пловдив;
  • Община Карлово;
  • Над.височина 660 м;
  • Площ землище 131,402 км2;
  • Пощ.енски код 4341;
  • Телефонен код 03137;
Клисура играе важна роля в периода около освобождението на България (1878г.). Един от най-значимите боеве е Априлското възстание (1876г.), което завършва много трагично и с множество кръвопроливни битки.
Никола Караджов (революционер от Клисура) занася в града "Кървавото писмо" на Тодор Каблешков, което дава началото на Априлското възстание.Революционерът е присъствал по време на двубоя в конака и доставя писмото в Клисура, но от преуморяване конят му умира малко преди крайната цел. Той представлява Клисура в Оборище  (място, на което революционерите са се събирали) и е избран за секретар.Негов паметник има в центъра на града. Също в Клисура са родени много известни
личности.От града може да се види и извисяващия се паметник на Боримечката. На това място революционерът изиква толкова гръмогласно, че цяла Клисура успява да го чуе за наближаващия сблъсък между клисурци и армията на Тосун Бей от 2000 души. След тази битка той  хванат и отведен в Диарбекир (най-страшният затвор по онова време).След една година е освободен,но здравето му е съсипано. Много хора дарили, за да може да бъде излекуван, но турски лекар вместо да му помогне го отровил. Умира на 26г. До днес обаче се спори кога е починал. Цпоред клисурски учени през пролетта на 1877г. За съжаление той не е живял в свободна България. Преди смъртта си обаче той бил едър,здрав и оставен от баща си неук.Исинското му име е Иван Танков Иванов (Козарев). Баща му Танко Иванов бил козар. Иван Танков ходел да пасе животни и да събира дърва в гората.Един ден той се върнал за учудване на всички с две мечки,които хванал и оттогава е известен като Боримечката.Той се жени на 19г. и за 6г. се сдобива с 5 деца, но 2 остават живи.


На 2км от града се намира местността Зли дол. Там за пръв път е стрелнало черешовото топче. Тук е решителен сблъсък с поробителя и в момента там има бели камъни.Този ден слага края на участието на Клисура в Априлското възстание.Загиват повече от 400 души. Всичко е опепелено след тежката битка.
Известни личности:Марко Бакабанов,Петър Бранев,Петър Димитрож,Храбър Попов,Антон каравелов,Андон Станев,Кунчо Цветков,Илия Блъсков и др.