Хисаря

Рейтинг:
0 / оценки

Град Хисаря се намира в Южна България, област Пловдив. Разположен е под южните склонове на  Срена гора. Климатът е преходно-континентален с топла и мека зима. Пролетта е ранна и топла, а лятото се характеризира с високи температури, слаби ветрове и ниска влажност. Есента е продължителна и слънчева. В град Хисаря има 22 извора с различни физико-химични характеристики. Минералните води са с доказани лечебни качества.  Природата на града е уникална. Има паркове с около 300 растителни вида. Има редки видове от всички краища на света – магнолии, гинко билоба и др.

  • Население 7 162 ;
  • Област Пловдив;
  • Община Хисаря;
  • Надморска височина 346 m;
  • Площ землище 90 km²;
  • Пощенски код 4180;
  • Телефонен код 0337;
Историята на град Хисаря е богата. Минералните води и благоприятният климат са привлекли хората по тези места . След завладяването на Тракия от римляните през 46г. около минералните извори възниква голям римски град – Диоклецианопол. Нарежда се сред първите места в Европа. Крепостта е имала 44 кули. В този античен град се е влизало през 4 големи порти. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканския п-ов, в които са били извършени процедури и лечение с минерална вода. След въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя, Диоклецианопол се превръща във важен християнски център.  През 1942г. село Хисар се слива със съседното Момина баня. През 1964г. е обявено за град с името Хисаря.

 

Православният храм „Свети Пантелеймон“ се намира в центъра.  Много впечатляващи са стенописите, които пресъздават всички библейски истории.

Църквата „Успение Богородично“ е безкуполна и има една олтарна апсида и трон.

Църквата „Свети Димитър“ е най-старата. Опожарена е по време на Априлското въстание. През 1856г. в двора е построено първото килийно училище.

Католическият храм „Свети Петър и Павел“ е построен през 1882г.

Католическата църква „Светото семейство от Назарет“ е най-новият храм в града.

Хисарската джамия се намира до западната порта на крепостната стена. Стороена е, когато Хисаря е бил турско селище. По време на Руско-турската война е опожарена. До днес е запазено само минарето.

Колонадата е една от емблемите на град Хисаря. Точно копие е на римска колонада. Захранва се с минерална вода от извор Момина сълза.

Археологическият музей разполага с богата сбирка от археологически и етнографски находки.

В град Хисаря има читалище и летен театър.

Кухнята е тракийска. Ястията се приготвят в глинени съдове, с много подправки.