Елин Пелин

Рейтинг:
0 / оценки
Елин Пелин е град в Западна България, административен център на община Елин Пелин в Софийска област.

Елин Пелин е разположен на 558 метра надморска височина в югоизточната част на Софийската котловина, между реките Лесновска и Елешница и на 24 километра източно от центъра на София. Граничи с близките села Мусачево, Григорево, Лесново, Петково и Столник. В землището на града се намира и село Гара Елин Пелин, което няма собствено землище.
  • Площ 29,098 km²;
  • Население 6810;
  • Над.височина 558 m;
  • Пощ.код 2100;
  • Тел.код 0725;
  • МПС код СО;
  • Община Елин Пелин;
  • Област Софийска;
Първите сведения за селището са от османски документи от XV век, в които е използвано името Нувосел. В средата на XIX век селото се нарича Новоселци и е едно от големите села в източната част на Софийското поле. През 1846 година е завършена нова православна църква – „Свети Никола“.

През 1881 година, след Освобождението, Новоселци става център на околия в Софийски окръг. През 1888 година е пусната в експлоатация железопътната линия София-Саранбей. Тя преминава на 4 km южно от селото, където около новата гара се образува обособено селище – днешното село Гара Елин Пелин. Там е изградена керамичната фабрика „Изида“ и няколко по-малки промишлени предприятия. В края на XIX век са създадени класно училище и читалище.

През 1950 година село Новоселци е преименувано на Елин Пелин на името на наскоро починалия писател Елин Пелин (1877 – 1949), израснал в близкото село Байлово. През 1955 година гара Елин Пелин е отделена като самостоятелно село, а през 1960 година Елин Пелин е обявен за град.

Край града се намира „Баумит“ ЕООД – фабрика за производството на строителни материали. 

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е построена през 1846 година. През 2006 година, 160-годишната църква е разширена и реставрирана.

В град Елин Пелин се провеждат ежегодни празници посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“. Шопските празници започват на „Свети Дух“, 40 дни след Великден и продължават 7 дни с различни тематични събития за жителите и гостите на града.