Бухово

Рейтинг:
5 / 1 оценки

Бухово е град в състава на район „Кремиковци“ на Столичната община, област София. Бухово отстои на 7.6 км източно от центъра на Кремиковци и съответно на 8 и 11.5 км северно от Горни Богров и Долни Богров.

Бухово е град в Западна България. Включен е в район „Кремиковци“ на Столичната община, Област София-град.Намира се на около 25 км североизточно от центъра на гр. София. Градчето е разположено на южните склонове на  Стара планина .

Град Бухово се намира на 20 километра североизточно от центъра на София, и е разположен в южните склонове на Мургашкия дял на Стара планина.

  • Площ 44,821 km²;
  • Население 2882;
  • Над.височина 771±1 m;
  • Пощ.код 1830;
  • Тел.код 02994;
  • МПС код С, СА, СВ;
  • Община Столична;
  • Област София;
Градът е с чудесен панорамен изглед към цялото Софийско поле, към столицата и Витоша.

Град Бухово се намира в североизточната част на софийското поле. Името на Бухово произхожда от западно-българския изговор на глагола „бухам", което означава „силен шум", „гърмол на вода", с което име се е назовавала буйната и шумна река Буховщица, която идва от връх Готен и до днес тя тече през града и го разполовява на източна и западна част. Водите, които идват от връх Мургаш и връх Готен образуват и голям резервоар от подпочвени води, които извират с голям дебит в центъра на населеното място в т.н. „Градска чешма". Край Бухово са открити три неолитни селища: Урсул, Сперла и Маркова стъпка. При разкопки и на трите места са намерени находки, които са свидетелство за обитаване и обществен живот още от дълбока древност.  

В праисторията, средния и късния неолит (новокаменна епоха) Бухово се намира на 1,5 километра източно от сегашното му място. За предишните обитатели са останали доказателства (керамични останки, чукове, брадви и шила), чрез които е датирано това събитие. По онова време селището се казва Урсул.

По време на римската инвазия през 29 г. пр.н.е. селището е населявано от серди. Те са свободолюбиви и войнствени и оказват продължителна съпротива на римляните.

Впоследствие тези земи влизат в пределите на Византия през 3 век при император Константин I Велики. В двора на днешния Буховски манастир са открити останки от трикорабна църква от края на IV – началото на V век, една от най-големите късноантични църковни сгради в страната, с дължина 41 метра.

През 6 и 7 век южните славяни се заселват в района. През 809 г. приобщават територията на Бухово към България. Това става при хан Крум. От онова време е останала крепостта „Градище“, намираща се северно от града.