Боровец

Рейтинг:
0 / оценки
Боровец (до 29 юни 1942 г. Чамкория) е първият курорт в България. Намира се в община Самоков, Софийска област. Боровец е най-близкият до София зимен курорт и е предпочитан като такъв от жителите на българската столица. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила. Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8 °C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април. Курортът предлага отлични условия за планински туризъм и спорт: алпийски ски, сноуборд, ски бягане, планинско колоездене. Освен това по високите части на Рила планина – ски център Маркуджик, в разгара на сезона, снежната покривка достига 2 m, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.
  • Площ 5,946 km²;
  • Население
  • Надм. височина 1350 m;
  • МПС код СО;
  • Община Самоков;
  • Област Софийска;
Мястото датира като такова за отдих още от 1896 г., когато генерал Тантилов, тогава подполковник, построява първата вила за почивка, а впоследствие княз Фердинанд построява двореца „Царска Бистрица“.  Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.), а през 1993 г. в Боровец се провежда Световно първенство по биатлон.

Ски информация

Схема на курорта

    Надморска височина на курорта: 1300 м.,

    Най-висока ски точка: 2560 м.,
    Маркирани ски писти: 58 км,
    Най-дълга писта: 12 км,
    Посоки на склоновете: С, СЗ, З,
    Писти за ски бягане: 35 км,
    Съоръжения за биатлон,
    Ски–скок шанца – Централен Боровец,
    Телефонен код 0750.

Лифт-станции

    лифт Ястребец (междинна станция – кабинков, капацитет 1200 души на час, дължина на трасето 4827 м);
    лифт Мартинови бараки експрес (шестседалков, капацитет 3000 души на час, дължина на трасето 1209 м, нощно каране);
    Ситняковски лифт (т. нар. Ситняковски експрес – четириседалков, капацитет 2400 души на час, дължина на трасето 2050 м);
    лифт Ястребец Експрес (четириседалков, капацитет 2400 души на час, дължина на трасето 2050 м);
    лифт Маркуджик 2 (четириседалков, капацитет 2400 души на час, дължина на трасето 950 м).

Ски влекове

    ски влек Ситняково (дължина на трасето 226 м); ски влек Рила (дължина на трасето 180 м, нощно каране);
    ски влек Иглика (дължина на трасето 196 м, нощно каране);
    ски влек Ротата (дължина на трасето 500 м, нощно каране);
    ски влек Маркуджик 0 (дължина на трасето 500 м);
    ски влек Маркуджик 1 (дължина на трасето 903 м);
    ски влек Маркуджик 3 (дължина на трасето 1031 м).

В Боровец се провеждат редица състезания. Той два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски алпийски стил и дванадесет пъти домакин на съревнованието за Европейска купа. Последното състезание – гигантски слалом за жени – се провежда пред февруари 2016 г.

Боровец предлага възможност за планинско колоездене. През 2010 г. по утвърдени световни стандарти тук е създаден Боровец байк-парк с над 20 км маркирани трасета, подходящи за начинаещи и за напреднали. Изградено е трасето „даунхил“ с дължина 2400 м и 440 м денивелация. Тук любителите на екстремни преживявания ще намерят скокове, виражи и технични линии с такова ниво на трудност, което превръща „даунхил“ в предизвикателство дори за най-опитните.

Трасето е подходящо за провеждане на състезания от международно и световно ниво.

В Боровец се провеждат и маунтин-байк турове по маршрути.

Географските дадености на Боровец обуславят идеални условия за скално катерене и алпинизъм. Има редица катерачни обекти с нива на трудност, както и технични траверси – различни категории.

Природна забележителност Черната скала

Намира се близо до курорта Боровец и представлява грамадна каменна скала, чиито стени внушително се извисяват над долината на р. Голяма Сливница. Разстоянието от върха до подножието ѝ е 135 м. В горната си част представлява равна скална площадка, обезопасена с метален парапет, от където се открива невероятна панорама към планинските склонове и гористата урва. Гледката е премрежена от отстъпващите мъгли между короните на дърветата и скалните масиви. Някак като на сън и от далеч се чува ромонът на реката. Мястото е лесно достъпно и не изисква никаква специална подготовка. Теренът е предимно равен и преходът от Боровец до Черната скала отнема малко повече от час спокойно ходене. Отправна точка на еко маршрута е една от главните улици на курорта, която води до конна база в покрайнините на Боровец. Оттук се поема по черен път, само направо и се стига до гората. Завива се вляво по пътека, която отвежда до Т-образен разклон. Поема се вдясно, след 30 м – отново вляво по пътечка. След 5 минути по нея се достига до черния път за хижите „Марица“ и „Заврачица“. Завива се вдясно и не след дълго се стига до отклонението за природния феномен Черната скала. След 15 минути вървене се достига до скалата.

Черната скала има и печален образ. В тази пропаст след 9 септември 1944 г. без съд и присъда за избити 60 – 70 души /точният им брой не е известен и до днес/ от Самоков, селата Бели Искър и Белчин. За жертвите на комунистическия режим писателят Георги Манов написва книга, озаглавена „Черната скала“. На лобното място в памет на загиналите по-късно е издигнат железен кръст. 

До 2009 г. Боровец е големият и значим български планински курорт и център, но е изпреварен от Банско, чиято ски-зона е с дължина на ски-пистите от 70 км.

Супер Боровец, като инвестиционно намерение, е най-мащабният подобен проект в Източна Европа, а и на Балканите.