Годечки манастир "Свети дух" - Годеч

Рейтинг:
0 / оценки
Намира се на 5 км от Годеч и на 18 км от Драгоман. По пътя София-Монтана, след село Бучин проход се отбива вляво към Годеч, излиза се от града в посока Драгоман и на километър и половина вляво има табела за отбивката към манастира. До манастира се стига и по международния път за Калотина, като се отбива към Годеч при Драгоман. Годечкият манастир е основан в началото на 19 век, но точна дата не се знае. Изграден е върху основите на стари църкви от 15 век. Историята за откриването на тези стари църкви е много интересна. Местните хора разказват за възрастна жена на име Бона Велинова, която пристига в Годеч през 1920 г. Тя имала дарба, чрез която открила останките на много стари църкви и манастири в района. Когато пристигнала, възрастната жена поискала да покаже на местните хора къде се намират затрупаните манастирски останки, но била изгонена от тогавашния местен поп Андрей. Според разказите, за това си действие той бил жестоко наказан от Бог, като и двете му деца починали през същата година.

През следващата година Бона отново дошла в Годеч, завела местни хора до една нива и там посочила с тоягата си къде да се копае. Точно на това място, на няколко метра под земята, са открити основите на средновековна църква. След това посочила друго място в близост, където са намерени останките на втора църква. Също така казала, че съвсем наблизо има останки и от трета църква, но те ще бъдат намерени след време от друг човек.

Едната църква, която е изградена върху останките, открити от Бона Велинова, е църквата „Св. Дух“. Тя е по-стара и по-голяма, построена е през 1946 г. Другата църква „Св. Седмочисленици“ е построена през 1951-1952 г. Посветена е на Св. Св. Кирил и Методи и петимата им ученици – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Тя е по-малка и скромна, а иконите в нея са рисувани от майстор Милети Божинов през 1951 г.

От 1983 г. за манастира се грижи жена на име Флора Накова, която не е монахиня. Благодарение на нейните усилия и инициативи, през 1995-1996 г. чрез дарения и чрез средства от продажбата на свещи е построена жилищна сграда на два етажа, с трапезария и пет стаи, както и тухлената ограда около манастира. В манастира може да се нощува, но е желателно преди това да се уточнят нещата по телефона. Трапезарията може да се ползва за приготвяне на храна.

Манастирът е мъжки и е действащ. Храмовият му празник е подвижен и е понеделник след Петдесетница, а също и на 27 юли.

В двора всичко е подредено и чисто. Има места, където може да се поседне сред тишината и чистия въздух.

Районът е с изключително красива природа, а наоколо има още няколко много интересни манастира.