Дунав мост 2 - Видин

Рейтинг:
0 / оценки
Мостът „Нова Европа“, също известен и като Дунав мост 2, е пътен и железопътен мост над река Дунав, който свързва градовете Видин в България и Калафат в Румъния. С изграждането на моста транспортната мрежа на България съществено се отваря и се интегрира по-тясно в европейските транспортни мрежи.
Изглед към моста от Калафат, март 2013 г.

Проектът е част от Паневропейския транспортен коридор 4 и има ключово значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с възможностите за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.

Мостът е с дължина 1971 m, като включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея. Работите по инфраструктурата включват изграждане на нова товарна железопътна гара и 7 km нова железопътна линия, реконструкция на съществуващата пътническа гара и строителство на четири пътни възела на две нива.

    Първокласният републикански път I-1 от Видин до Ботевград свързва моста с автомагистрала „Хемус“. По-пряк път до София е възможен през Петрохански проход, който е живописен, но и по-труден за преминаване.

Предвижда се разширяване на пътя от Видин до Ботевград до скоростен път. По по-краткия маршрут към Унгария през Дробета - Турну Северин пътят изцяло е рехабилитиран и с добро качество, но минава през населени места. Още от 1980-те в България започва обсъждането на идеята за по-пряка и бърза връзка на Видин и страните от Централна и Северна Европа чрез алтернативен път през Видин, която да замени действащата от десетилетия железопътна и по-късно автомобилна фериботна линия Видин-Калафат с комбиниран мост. Особено остро в България се усеща нуждата от такава връзка през 1990-те заради ембаргото спрямо Югославия по време на политическата криза и войните на Западните Балкани.В края на 2002 г. британско-испанският консорциум „Скот Уилсън холдингс, Флинт&Нийл партнършип“ и испанската „Иберинса“ са избрани за международен консултант по инженеринг и управление по проекта „Изграждане на нов граничен комбиниран мост на река Дунав при Видин Калафат“.

Проведеният в края на 2006 търг за главен изпълнител на проектирането и строителството на моста е спечелен от испанската компания FCC Construcción S.A., като договорът за изпълнение е подписан на 30 януари 2007. Срокът за изпълнение е 38 месеца, а предвидената обща стойност на договора е 99 955 948 евро.

По втория лот от проекта в Министерството на транспорта 8 международни консорциума са подали оферти за изпълнител на строителството на прилежащата към новия мост на река Дунав при Видин-Калафат пътна и железопътна инфраструктура на българския бряг. Дунав мост 2 има 4 големи стълба в плавателния участък на Дунав. Стълб РВ9 се намира близо до островче от българската страна, стълб РВ12 се намира от румънската страна в плавателния участък на Дунав. Стълбовете РВ 1 до РВ 8 се намират откъм българския бряг и в неплавателния участък на Дунав, до островчето.

На всеки от големите стълбове РВ9 до РВ12 трябва да се монтират по 13 чифта ванти, които да поддържат бетоновите сегменти на моста. Строят се от средата (стълбовете) навън, в двете посоки, и след деветия сегмент се монтират чифт ванти на всеки сегмент. Изработването на сегментите на моста е извършено от българска страна. Целта е да са готови всички бетонови елементи и сегменти на моста, значително по-рано от техния монтаж на моста. Така работите по монтажа на моста продължават независимо от работата на бетоновия завод, дори при аварии в бетоновите машини или проблеми с качеството на бетона.

В края на април 2012 г. строителството на моста е толкова напреднало, че между стълбове РВ9 и РВ10 липсва още само един сегмент. След монтажа на въпросния сегмент е възможно строителите да достигат по моста от българския бряг до средата на плавателния участък на р. Дунав.