Детски научен център Музейко - София

Рейтинг:
0 / оценки
Ролята на играта, вдъхновението и опита с реални, практически ситуации и предмети в развитието на децата е изследвана от редица философи и педагози още от XIX век, като Жан Пиаже (Jean Piaget), Джон Дюи (John Dewey) и Мария Монтесори (Maria Montessori).

През XX век работата на тези и други визионери дава смелост на много практици да предложат истински нови подходи във формалното и неформалното образование по света.

Един от успешните и вече утвърдени модели са т.нар. детски музеи.

Първият детски музей отваря врати през 1899 г. в Бруклин, последвани от  Бостън, Детройт  и Индианаполис.

Детски научен център Музейко е създаден по модела на детските музеи в САЩ, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за детското развитието и процесът на учене при деца на различни възрасти.

Всичко в дома на Музейко е премислено до най-малката подробност – от характерната архитектура през енергийната ефективност до пространството за интерактивни експонати, всеки от които ще събужда любопитство у децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства.

Цялото съдържание на Музейко е създадено от водещи учени, педагози и дизайнери и е съобразено със съвременните тенденции в образованието. Разработките се базират на теориите за учене чрез игра и приложни дейности, множествена интелигентност, сугестопедия и други техники за ускорено учене и разгръщане на потенциала.

 

Кой е Музейко?

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш.

Музейко е смел – освен когато нещо го изплаши. И красив, както е красив всеки триъгълник. И умен – освен когато нещо не разбира. В такъв случай веднага отива да го види и да разбере на място. Защото Музейко има едно вълшебно умение – да пътува във времето. Е, и още едно – да се крие от опасностите, като се залепи до нещо триъгълно. Като пирамидите в Египет. Като перките на акулите. Като… ще видите сами.

Когато се връща от своите пътувания, Музейко си взима по нещо за спомен. А всички спомени събра в своя дом, където може да ги видите и вие!