Чепински манастир "Св. Три Светители" - София

Рейтинг:
0 / оценки
Намира се на Околовръстния път срещу село Чепинци (област София). Съвременните постройки в манастира са от началото на XX век. Манастирът е ограден и има католикон, два параклиса, жилищна постройка, магерница и малката стара (1906 г.) църквица, така нареченото Шатовско църкве.
Точната дата на възникване на манастира не е известна, но според местни хора, той е съществувал от незапомнени времена. Преди много години първите монаси са живяли в землянки в могилата. Разкопки на това място са се натъкнали на сводеста гробница (костница), която е била използвана от монасите за постница – усамотено място за молитва по време на пости.
През османско владичество, манастирът неведнъж е давал подслон на хайдути, което е било и причината за неговото често разрушаване от турците. Едно от най-големите разрушения се случва през 1872г., след обира на турската хазна при Арабаконак и залаването на Димитър Общи и по-късно – Апостола Васил Левски. По онова време много манастири в т.нар. Мала света гора в района на София са опожарени заради приютяването на революционни комитети. Чепинският манастир не е изключение. Почти нищо не остава от него, тъй като е бил построен изцяло от дърво. Само каменните му основи и керемиди оцеляват. Един дървен кръст, забит от местни хора на мястото на манастира, дълго време напомня за неговото съществуване. При разрушаването на манастира той е обитаван от 24 монаси, някои от които са били изпратени на заточение в Диарбекир, а други успяват да достигнат до манастира “Седемте престола” в Стара планина.
След Освобождението през 1878г., един от монасите, Найден Кентров, се завърнал от изгнание и заедно с трима съмишленици построил чешма с три чучура на мястото на манастира и сложил следния надпис върху нея: “Който тука пие – Бог да го поживи, като умре – Бог да го прости”.
През 1906г. нов манастир започва да се съгражда на мястото на стария по горещото настояване на една стара жена от Чепинци, известна като баба Геша. Манастирът е посветен на светите Три Светители, защото според думите на старата жена, често и се явявали три ангела и нямало да я оставят на мира, докато не бъде построен манастир.
На няколко православни празника – Илинден, Св. Дух, и Рождество Богородично – много хора идват в манастира от много години. Според някои това може да се дължи на това, че предишният манастир е имал параклиси, посветени на тези светии. Освен основната църква, сегашният манастир има два нови параклиса, Св. Петка и Св. Пророк Илия, стените на които са изцяло изрисувани, и нова жилищна постройка, построени през 1993г. с помощта на дарители. Официалният празник на светите Три Светители се празнува на 30ти януари. Малка схлупена постройка от 1906г., известна като Шатовското църкве, също е част от комплекса.