Букоровски манастир "Свети Георги" - Букоровци

Рейтинг:
0 / оценки
Букоровският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ е православен манастир на територията на община Годеч, част от Софийската епархия.В близост се намира и природният феномен Котлите – водопад на няколко нива с формата на преливащи един в друг котли.Манастирът се намира близо до селата Букоровци и Туден, на 8 км от град Годеч и на 50 км от София, на 665 метра надморска височина в равнина.

В непосредствена близост до манастира са намерени останки от късносредновековна църква. По време на археологическите разкопки там е открита каменна плоча с двуглав орел и надпис „храмъ свти Георгiи“ и годината на построяването на църквата - 1794. Понастоящем тази плоча се съхранява в Националния исторически музей в София.
Букоровският манастир се намира на по-малко от час път от София. Достъпът до него е от село Разбоище. На около 1км. след табелката за начало на населеното място, непосредствено преди първите къщи, има разклон вляво, водещ към манастира. Мястото е обозначено с ярко синя указателна табелка, с надпис Букуровски манастир. В началото след отбивката пътят е асфалтов, но скоро след това става черен. Добре поддържан е и е проходим за автомобили. Разстоянието от разклона до Букоровския манастир е около 1,5км. Паркира се до оградата на манастира, на широка поляна.

Описание: Букоровският манастир е уникален с това, че има 5 църкви – Св. Георги, Св. Петка, Св. св. Кирил и Методий, Св. Неделя и Вси Светии. Към момента само първата е функционираща.

За историята на Букоровски манастир се знае малко малко. Църквата Св. Георги е изградена в края на XIXв., а останалите четири – в края на XXв. – върху останките на 5 средновековни църкви. В много източници в интернет е посочено, че на това място е намерен най-старият календар в Европа, който бил под формата на костенурка, но тази информация не е потвърдена.

Манастирът е действащ. През последните години е стегнат, изградена е нова ограда и нов път до него (старият не беше добре поддържан и беше труднопроходим за автомобили). Променено е името на манастира – преди известен като Букоровски манастир (по името на село Букоровци), сега на всички табелки, както и на самата манастирска порта, е изписан – Букуровски манастир.

В една от църквите се провеждат и арт ателиета за деца.