Блато Аркутино

Рейтинг:
0 / оценки

Блато Аркутино или Мечешкото блато е блато-лагуна в Бургаска област, община Приморско, на около 2,5 km северозападно от устието на река Ропотамо. Блатото е част от резервата Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. Площта му е 62,2 ха, дълбоко е 0,5 м, солеността му е 0,2‰.

От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. В северната част на местността се строи вилно селище, което променя необратимо девствения облик на местността.

Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба-джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици.

  • Дължина 0,4 km;
  • Ширина 0.2 km;
  • Площ 62,2 xa;
  • Дълбочина 0,5 m;
  • Надм. височина 7 m;
Най-романтичният плаж в България се намира между курортите Свети Тома и Приморско. Това е Аркутино. Ивицата е една от малкото незастроени у нас и затова е любима на всички, които искат да се докоснат до природата по време на лятната си ваканция. Ако искате да плувате в бистро море сред риби и да се разхождате сред пясъчни бели лилии на плажа, това е вашето място. На плажа има само две заведения, от които можете да си вземете прохладно питие или нещо за хапване. Платената зона с чадъри и шезлонги заема малка част от ивицата, а останалият необятен плаж е оставен за свободно поставяне на хавлии. Районът наистина впечатлява с дивата, запазена природа и с покритите със зеленина пясъчни дюни. И е любимо място на средната класа заради съчетанието от удобство, ненатрапчив лукс и тишина. На плажа се срещат три енергии, които превръщат мястото наистина в магическо – на морето, на река Ропотамо и на Странджа.

Освен това плажът е подходящ и за семейства с деца. Не само заради факта, че малчуганите могат да играят на воля край морето, но и защото брегът е полегат и дълбочината се повишава постепенно. Това е и единственото място в България, на което можете да видите диворастящ кактус от рода Опуция. Целият остров Свети Тома са покрити с кактуса, а през юни бодливите растения радват с жълтите си и червени цветове.

През септември край плажа Аркутино цъфтят защитените бели пясъчни лилии, които всъщност повече приличат на нарциси. Само пътят разделя пясъчната ивица от Мечешкото блато или познатото като блато Аркутино. То е известно с лонгозните си гори, които ще ви накарат да се почувствате като откривател в джунглата. Лонгозните гори всъщност представляват гъсторастящи широколистни дървета край река Ропотамо, по които се спускат многобройни лиани. Именно рядката растителност е причина там да можете да се насладите и на редица защитени видове като блатно кокиче, водна лилия, водна леща и жълта водна роза. Аркутино е любимо място и за гнездене на множество птици. То се намира на прелетния път Виа Понтика, по който пернатите мигрират между Европа и Азия. Резерватът е дом на над 200 вида птици. Сред видовете, които можете да заснемете са ням лебед, бухал, бекас, дива гъска, пеликан, морски орли, ястреби и чапла.

Всъщност както блатото Алепо, така и остров Свети Тома са част от резервата “Ропотамо”. Сред минирезерватите в обхвата му са още “Морски пелин”, кръстен на едноименната билка и “Водни лилии”, който представлява своеобразна градина от лилии в старото речно корито на Ропотамо.

Можете да се разходите с лодка по реката и да достигнете до мястото, където Ропотамо се влива в морето. А ако решите да се разходите пеша от плажа Аркутино до девствения плаж при устието на реката, ще са ви нужни едва 30-ина минути. По пътя можете да се насладите на гледки към уютни морски заливи и причудливи скали. И ако имате късмет да зърнете край вас елен, сърна или просто костенурка.