Алековите водопади - Витоша

Разходката до тях от Драгалевския манастир е лека и приятна, върви се по сравнително равна пътека през гората, с много малка денивелация. Разстоянието се изминава за около 50 минути.

До Драгалевския манастир може да стигнете с автомобил. Имайте предвид, че към 2021г. е забранено влизането на МПС на територията на Природен парк Витоша между 11:00 и 14:00ч. в почивни дни.

Над манастира има паркинг за автомобили, но при хубаво време, през почивните дни, бързо се запълва. В такъв случай, може да оставите колата си надолу по пътя – има няколко уширения при мостовете над Драгалевска река. Покрай реката минава и маршрутът от Драгалевци към хижа Алеко, който по-нагоре пресича пътеката от Драгалевски манастир към Алековите водопади, така че може да започнете прехода директно от там, без да стигате до манастира.

Началото на пътеката за Горните Алекови водопади се намира непосредствено до паркинга за автомобили над Драгалевския манастир. От входа на манастира се тръгва вляво и нагоре, покрай оградата му. В началото, за кратко, се върви по шосето, след това се тръгва по алея, която скоро става горска пътека. На всички основни разклонения по маршрута има указателни табелки. Посоката, която се следва, е тази за кв. Симеоново, Симеоновските езера и с. Бистрица. В началото на маршрута, в близост до Драгалевския манастир, има няколко оградени дървета – явор, ясен, бук и други. Има и информационни табелки, съдържащи данни за възрастта им и основни характеристики на съответния дървесен вид. Малко след това пътеката се разделя на две – посоката за Симеоновските езера и Алековите водопади е вляво. След няколко минути маршрутът преминава по 2 дървени мостчета над водите на Драгалевска река. Между двете мостчета, по каменни стълби отново има разклонение – за х. Момина скала, х. Камен дел и з. Кикиш. За Алековите водопади се продължава напред по дървена скара, към второто мостче.

С наближаване на река Скакавица се чува шумът на водата. Малко преди нея вдясно от пътеката има голяма скала, приличаща на стена. Вляво от пътеката преди водопадите има удобно място, от където се вижда София. След един завой се разкриват Горните Алекови водопади.

Интересно е, че пътеката за Симеоново и Симеоновските езера преминава през самата река Скакавица. Поставен е парапет, за който да се хванете, докато балансирате по камъните. През пролетта, когато реката е пълноводна, преминаването може да бъде интересно предизвикателство.

Те представляват поредица от водни падове и скокчета, които река Скакавица прави. През 1910г. водопадите са кръстени на Алеко Константинов, който ги е посещавал често.

Според информационната табелка при Горните Алекови водопади общата височина на Алековите водопади е 15-20м., като по-отчетливо се открояват два водни пада (Горни и Долни Алекови водопади).

Долните Алекови водопади се намират на около 450м. надолу по течението на реката.

Най-подходящото време за посещение на Алековите водопади е през пролетта, при топене на снеговете, тъй като тогава са най-впечатляващи. Широколистната гора, през която се върви, осигурява прохлада през лятото и красиви багри през есента, правейки маршрута много приятен и през тези два сезона.