Водопад "Мала Рилска Скакавица"

Той може да бъде открит на височина приблизително от около 2200 метра, което го прави един от най-високо намиращите се в цялата страна.

Той има специфичен характер, като за разлика от много други водопади, той не се спуска директно надолу, а по-скоро образува диагонал. Ледено студената водна струя се блъска лудо в назъбените и неотстъпчиви скали.

Тъмният им цвят допълнително придобива мрачни оттенъци след като студената вода ги намокри, а наоколо се чува свистене от разбиващата се на милиони фини пръски водна маса.Когато застанете до водопада виждате, че той се спуска с бясна скорост надолу, като по пътя му няма нищо, което да го спре. Камъните, които са дръзнали да му се изпречат, бързо биват заобиколени и водната струя продължава стремглаво надолу по баира.


Водопадът е много ясно оформен. Водната му струя е единна и компактна, а в бързането тя просто изглежда бяла като мляко. Стъпало след стъпало, той образува многобройни малки по размер каскади.

ЍЗаобиколен е от не много гъста иглолистна гора, което е нормално за тази надморска височина. Тук за широколистните видове не е комфортно и те не могат да оцелеят в условията на тази бедна и камениста почва.

Още повече, че времето на тази надморска височина винаги е сравнително хладно, което не е много подходящо за широколистната растителност. Тук освен борове и ели, можете да видите и тревисти растения, които обаче през по-голямата част от годината са сухи и жълти, създавайки един характерен контраст между тъмно зелените иглички на боровете и своята сламено-златиста мекота.

Местоположение

Мала Рилска Скакавица се намира в изолиран и отдалечен район, в северозападната част на Рила планина. Макар и да отстои на по-малко от 50 километра по права линия от София, всъщност реалният път до тук е много по-дълъг и за да достигнете до мястото, а след това и за да се върнете обратно в София, е твърде вероятно да не ви стигне цял един ден.

В близост до водопада няма градчета, нито пък селца, като причината е голямата височина над морското равнище, изключително стръмния терен, както и това, че до тук просто не може да се стигне лесно. Единственото, което се намира в близост е хижа Скакавица.

Реално погледнато, тя се намира само на един километър от тук, но пътят е твърде вероятно да ви отнеме дори и един час. Причината отново е в трудния за преодоляване терен в околността.

Достъпност

Мала Рилска Скакавица се счита за един от най-трудно достъпните водопади в цяла България. Причините за това са комплексни и имат най-различен характер. От една страна, водопадът има много голяма надморска височина, което го прави доста трудно достъпен при каквито и да било условия и обстоятелства.

От друга страна до тук няма каквато и да било пътека и по тази причина мястото се достига изключително трудно, дори и ако не броим височината. На практика, за да стигнете до тук, трябва да имате добра физическа подготовка, което означава да сте свикнали на двигателна активност.

Достигането до водопада представлява буквално изкачване по стръмните скали, така че за да стигнете до него трябва да притежавате екипировка, която да е не по-различна от онази, необходима за изкачването на някой планински връх.

Ако искате да посетите това място и да седнете на някой от камъните край водопада, трябва да сте на ясно с какво се захващате. Имайте предвид, че всяка крачка тук е едно малко приключение, което може и да ви коства много усилия, но в края на краищата си заслужава.

Национален парк Рила

Водопадът Мала Рилска Скакавица се намира в пределите на Национален парк Рила. Това го много допринася за неговата атрактивност, защото все пак това е една от най-дивите, недокоснати и съхранени територии в нашата страна.

Националният парк има доста строги правила по отношение опазването на природата и повечето тур агенти, които организират посещения по тези места, ще настояват да се запознаете по-отблизо със законите свързани с този тип територии. Все пак, идеята е да посетите едно такова място за да се насладите на красотата и чистотата му, а не за да си навлечете неприятности.

Кога да посетим мястото

Ако искате да се изкачите до Мала Рилска Скакавица, най-подходящо е да предприемете това приключение някъде през летния сезон. Традиционно, времето в планината, и то на подобна надморкса височина, е най-добро през месеците юли и август.

Както се знае, в най-високите части на планините летният сезон винаги настъпва с леко закъснение, така че е най-добре да се насочите именно към разгара на лятото. Последните дни на месец юли и първите дни на месец август са вероятно най-подходящото време от годината.

Дори и тогава, обаче, трябва да сте готови за сравнително ниски температури и не бива да очаквате, че ще е много топло. И все пак, не е ли точно това една чудесна възможност, която ще ви позволи да се справите с летните жеги в ниските места?

Рискове

Изкачването на високопланински райони винаги носи известни рискове за здравето на човека, а най-лошото е, че те могат да имат най-различен характер и трудно могат да се предвидят.

На първо място, трябва да сте много внимателни за времето. На височината, на която се намира Мала Рилска Скакавица, климатичните условия могат да се влошат изключително бързо.

Дори и да сте проследили прогнозата за времето, толкова високо над морското равнище понякога промените не могат да се предскажат така, както на човек би му се искало. Ето защо, при изкачване до там е хубаво да сте подготвени с подходящо облекло.

Друг много сериозен риск е този, който произлиза от вероятността да паднете и да се контузите. Тук причината идва от там, че няма път или дори пътека, а просто се върви по насечен каменист терен.

Ако не сте с подходящи туристически обувки, които да са специално създадени за да издържат на подобни условия, тогава значи просто трябва да потърсите нещо по-подходящо.

Имайте предвид, че тук сте толкова далеч от всякаква инфраструктура, че ако пострадате, би било изключително трудно да ви се помогне. По тази причина е най-добре просто да сте малко по-внимателни, защото така ще си направите голяма услуга.