Университетска ботаническа градина – екопарк - Варна

Рейтинг:
0 / оценки

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Дендрологичната колекция  включва повече от 300 вида  дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 500 вида.

Място за запознаване с интересни растителни и животински видове, разходки и отдих сред природата. Природата – такава, каквато искаме да я съхраним за бъдещето.

В градината можете да разгледате:

    Колекция лалета е най-новата в Екопарка. Наброява 16 сорта лалета, подбрани по багри и височина. Особено красиви са лилиецветните и кичестите сортове лалета. Фигурите са разположени в парковата част на градината. Имат нестандарти форми и следват очертанията на парковата растителност. Цъфтежът им започва от март с най-ранните сортове и продължава до май. Обилието от багри на лалета е от средата на април до началото на май.
    Колекция от перуники - над 150 сорта и вариетета, заедно с други представители на семейство Перуникови. Багрите са- бяло, жълто, синьо и преливащи "топли" нюанси. Цъфтежът на перуниките започва от средата на май до средата на юни.
    Розариум, разположен на площ около 2 дка, където цъфтят и ухаят над 70 сорта декоративни рози. Силно ароматни, с едри кичести цветове са новите английски сортове рози.  Атрактивни са сортовете на Rosа Floribunda, Wichurаiana, както и щамбовите рози. Масовият цъфтеж на розите е от края на май до към края на юни.
    Градина с хемерокалиси, където всеки ден отварят нетрайните си, но очарователни цветове над 25 сорта хибридни и други видове хемерокалиси, както и други представители на семейство Лилиеви. Цъфтежът на хемерокалисите започва от юни и продължава до юли.
    Колекция „Треви” е представена от над 40 вида от семействата Житни, Острици, Дзукови. Най-атрактивни са представителите на колекцията в края на лятото и началото на есента. Тогава растенията са в най-голямото си многообразие  от  форми и багри.

Сезонни експозиции от:

    Кактуси и сукуленти на открито
    Лятно цъфтящи видове
    Водни площи с типично водни и влаголюбиви растения, както и представители на животинския свят.
    Екзотични и непознати дървета и храсти от цял свят: морски борове, каменен дъб, дърво-лале, европейска лиственица, метасеквоя, мамонтово дърво, стеркулия, желязно дърво, китайски мехурник, червен конски кестен и много други.

Археологически находки от II-IV в., разкрити на територията на Университетската ботаническа градина Варна:

    „Римска гробница”
    „Делвите”
    „Римска вила”

Параклис „Св. Климент Охридски”, изграден в най-високата част на градината с прекрасен панорамен изглед към Варненския залив.

Ботанически базар, откъдето можете да си закупите растения за дома, разсад от декоративни дървета и храсти, произведени в оранжериите на Университетска ботаническа градина Варна.

Университетската ботаническа градина- Екопарк Варна предлага организирането на зелени училища, градински партита, сватбени тържества, семеен пикник, ползване на барбекю кътовете, забавни разходки с конски впрягове, уроци по езда.

През месец юли Университетска ботаническа градина- Екопарк Варна е организатор на турнир по конен спорт за купата на СУ  „Св.Климент Охридски”.

По традиция всяка година в Екопарк Варна се отбелязва Тодоровден с конни надбягвания и състезания с каручки.

Нова колекция от атрактивни сортове лалета (Tulipa sp.) радва посетителите на Университетска ботаническа градина - Екопарк Варна през пролетните месеци. Фигурите са хармонично разположени в парковата част на градината. Имат нестандарти форми и следват очертанията на парковата растителност. Във фигурите са съчетани 16 сорта лалета, подбрани по багри и височина. Особено красиви са лилиецветните и кичестите сортове лалета. Атрактивни са и цветовете на Fritillaria persica, засадена до големия чинар в парка. Още над 10 сорта лалета са засадени в кът „Под липите” и прилежащите терени. Освен лалетата, колорит ще предават и пролетните цветя – теменужки (Viola sp.), аквилегии (Aquilegia sp.), силене (Silene sp.).

Цъфтежа им започва от март с най-ранните сортове и продължава до май. Обилието от  багри на лалета е от средата на април до началото на май.