Скобелев парк музей - Плевен

Рейтинг:
0 / оценки
Паркът е разположен в югозападната част на Плевен, на мястото, където се сражава отрядът на ген. М. Д. Скобелев и където се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11–12 септември 1877 г. При Зелените възвишения загиват около 6 500 души от 13–хилядния отряд на ген. М.Д. Скобелев. Оттогава долината, в която тече Зеленогорския ручей, носи името „Мъртвата долина”.

В центъра на парка е изградена братска могила – костница, където в мраморен саркофаг се съхраняват кости на загинали руски воини от отряда на ген. М. Д. Скобелев. До костницата се намират реставрираният турски редут „Исса ага” и 9 братски могили и паметници, увековечаващи паметта на героите.

Паркът е изграден по план на Жул Лошо, управител на княжеските паркове в София. Главната алея е покрита с разноцветни речни камъчета във вид на мозайка с мотиви на българска национална шевица. Оригинални оръдия от Руско-турската война 1877-1878 г. са подредени в батареи около братската могила-костница и при главната алея на парка.

Скобелев парк е. паметник на културата с национално значение

През 1898 г. на общинска сесия се разглежда състоянието на руските паметници от Освободителната война, предлагат се мерки за възстановяването им и за съхраняване костите на руските и румънски войни, загинали в боевете за Плевен. По същото време Асоциацията на българските поборници и опълченци учредява специален комитет, на който се възлага поддръжката на съществуващите паметници от войната и изграждането на нови, в знак на благодарност към руския народ и император Александър ІІ. Инициативата е подкрепена от държавните институции и от целия български народ. На юг от града, на бившето бойно поле, където вече се издигат няколко руски паметника, е отпуснат терен за изграждане на мемориален парк на името на ген. М. Д. Скобелев.