Ваксево

Рейтинг:
0 / оценки
Ваксево е село в Западна България. То се намира в община Невестино, област Кюстендил. Село Ваксево се намира в планински район, в географската област Пиянец, югоизточно от град Кюстендил, от двете страни на река Елешница, на шосето град Кюстендил – село Невестино – село Църварица.
  • Площ 44,715 km²;
  • Население 472 ;
  • Надм. височина 571 m;
  • Пощ. код 2590;
  • Тел. код 07914;
  • МПС код КН;
  • Община Невестино;
  • Област Кюстендил;
Няма данни за възникването на селището. На 2 км северно от селото в местността „Студената вода“, на левия бряг на река Елешница са ракрити останки от праисторическо и антично селище. На 2 км източно от селото в местността, от двете страни на река Елешница, в местността „Текемска махала“ също са ракрити останки от антично селище. На 1,8 км югозападно от селото в местността „Илиндено“ или „Скалето“ има останки от късноантично укрепление. Останки от средновековно селище са разкрити и в местността „Селище“, на 4 км.югозападно от селото. Тези археологически находки свидетелстват за обитаването на района от дълбока древност.

Ваксево е дума от турски език, която в превод означава „Църковна Земя“, според предания по време на турското владичество във Ваксево е имало осем църкви. За първи път селото се споменава в турски регистър от 1576 г. като Ваксева. През 1866 г. селото има 88 домакинства и 581 жители. През 1846 г. е открито килийно училище. През 1865 г. е построена е църквата „Свети Архангел Михаил“, обявена за архитектурен паметник.

През 1893 г. селото има 9701 декара землище, от които 5869 дка ниви, 301 дка ливади, 156 дка лозя, 283 дка овощни градини. Основен поминък на селяните са земеделието (лозя, овощия, тютюн, зърнопроизводство) и животновъдството. Развиват се домашните занаяти.

Исторически, културни и природни забележителности:

    Средновековна църква. На 4 км югодзападно от селото, в местността „Селище“. Еднокорабна и едноапсидна църква с ширина 3 м и дължина повече от 6 м. (западната и част е затрупана). Градежът е от ломени камъни, споени с хоросан, като на места са употребени тухли за подравняване. Основите, широки 0,80 м. са запазени на височина до 1,20 м. Църквата вероятно е от времето на Втората българска държава или от началото на турското владичество.

    Възрожденска църква „Свети Архангел Михаил“ Построена е през 1863 г., според местни спомени от майстор Лазар. Църквата е с каменен градеж, с широк подпокривен корниз, който по западната стена е начупен в тричелна аркада. От запад и север са оставени две врати с каменни рамки и с релефи по тях. Иконостасните икони са рисувани от Никола Образописов.

    Историко-етнографски музей. Притежава сбирка от над 700 експоната, открит е през 1986 г. по инициатива на покойния Евтим Треновски.

    Паметник на загиналите във войните 1912 – 13 и 1915 – 18 г.


    300-годишен зимен дъб – в местността „Цръквището“.

    През селото минава река Елешница, приток на Струма. В горната част може да се лови пъстърва и мряна, а в долната част се намира и клен.