Сапарево

Рейтинг:
0 / оценки
Сапарево е село в Западна България. То се намира в община Сапарева баня, област Кюстендил. Село Сапарево се намира в планински район, в подножието на северните склонове на Рила. То се намира в близост до град Сапарева баня. По време на османското владичество горещата вода се появила първо в близост до с. Сапарево (до параклиса "Св. Петър"), но заради появата на турски войски в Сапарева баня (тогавашна Германея), възрастните хора запушили извора с минералната вода от страх от нашествие. Впоследствие минералната вода изригнала в Сапарева баня.
  • Площ 54,046 km²;
  • Население 1296;
  • Надм. височина 832 m;
  • Пощ. код 2645;
  • Тел. код 0707;
  • МПС код КН;
  • Община Сапарева баня;
  • Област Кюстендил;
За село Сапарево е най-старото сведение за учители и учебно дело в Кюстендилска област – от времето на нашето Възраждане. Отбелязано е на амвонната стена на черквата „Св. Никола“ в с. Сапарево през 1735 г.

От селото са и първите мелиоратори в България – хаджи Иван Велков, Петре Пугьов и Митьо Бонджилов, под чието ръководство се строи 14-километровата Сапаревска вада, по която се насочва част от водите на Черни Искър към басейна на Струма.

За първи път в Дупнишко, в село Сапарево се създава еснафско взаимоспомагателно сдружение, през 1864 г. През същата година се построява и най-голямата черква за времето в Горно поле „Св. Богородица“.

Културни и природни забележителности:

Средновековна църква "Свети Никола". Намира се в старото селско гробище на село Сапарево. След пожар през 1950 г. от нея е оцеляла само източната стена и апсидата.

Средновековна църква "Свети Архангел Михаил" и Сапаревски манастир "Свети Архангел Михаил". Намира се на около 1,5 км югоизточно от селото, в долината на малък поток, в гънките на Рила.

Възрожденска църква "Успение Богородично". Представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. В изографисването и при изработването на дърворезбата художникът и майсторът-резбар също са се стремили да подражават на образци от Рилската обител. Строена е в периода 1861–1864 г.

Редовни събития:

Всяка година на 15 август има събор в центъра на селото, съпроводен от голям курбан, танци и веселие с местните и гости от съседните села. Големи събори има също на Илинден, Арахангеловден и Петровден, всички съпроводени с курбан.